China domină lumea. Câștiguri fabuloase generate de pandemie
- Mihnea Talau
- 30 ianuarie 2021, 11:30
China a făcut o imensă afacere din vânzarea măștilor și a altor echipamente de protecție. Numai anul trecut a exportat peste 220 de miliarde măşti faciale. Câștigurile sunt unele fabuloase.
Salt spectaculos în economia Chinei. La un simplu calcul rezultă circa 35 de măşti pentru fiecare persoană din afara ţării. Iar banii câștigați de pe urma acestei afaceri se cifrează la suma de 53 de miliarde de dolari.
Viceministrul comerţului Qian Keming a declarat că, pe lângă măşti, China a vândut alte 2,3 miliarde de echipamente de protecţie şi un miliard de kituri de testare, reuşind să „aducă o contribuţie importantă în lupta împotriva coronavirusului”. Câştigurile generate de măşti ajuns la 340 de miliarde de yuani, sau 52,6 miliarde de dolari, au spus autorităţile.
China a terminat anul 2020 pe creștere economică
De altfel, China, țara care stă la originea pandemiei în lume, este singura mare putere care a reuşit să termine 2020 cu o creştere economică semnificativă. Produsul intern brut (PIB) a înregistrat un plus de 2,3%.
ONU a anunţat zilele trecute că Statele Unite şi-au pierdut titlul de principală destinaţie pentru noile investiţii străine în defavoarea Chinei.
Investiţiile noi în America au scăzut cu aproape jumătate în 2020, ajungând la 134 de miliarde de dolari, în timp ce China a depăşit pragul de 160 de miliarde după o creştere de 4%, informează Antena3.
Salt spectaculos în economia Chinei. Prognoza specialiștilor
China va depăși Statele Unite și va deveni cea mai mare economie din lume în 2028, susțin economiștii. Cu cinci ani mai devreme decât se estimase anterior din cauza recuperărilor contrastante ale celor două țări din pandemia COVID-19.
Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri susține că:„De ceva timp, o temă generală a economiei globale a fost lupta pentru putere dintre Statele Unite și China. Pandemia COVID-19 și consecințele economice au înclinat cu siguranță această rivalitate în favoarea Chinei”.
CEBR a declarat că „gestionarea abilă a pandemiei de către China”, cu un blocaj strict impus din timp, precum și impactul asupra creșterii economic pe termen lung din Occident au dus la o îmbunătățire a performanței economice a Chinei.
Economia chineză ar urma să înregistreze o creștere medie de 5,7% pe an în perioada 2021-25. Urmează o încetinire la 4,5% pe an în 2026-30.
În acest timp Statele Unite vor avea probabil o revenire puternică post-pandemie în 2021. Numai că această creșterea va încetini la 1,9% pe an între 2022 și 2024, iar apoi va ajunge la 1,6%.