Salome Zourabichvili, preşedinta Georgiei, schimb de mesaje cu Elena Lasconi

Salome Zourabichvili

Salome Zourabichvili, care în ultimele zile a semnalat posibila interferență rusă în alegerile din România, i-a transmis candidatei Elena Lasconi „cele mai bune urări” ca răspuns la un comentariu în care candidata USR la alegerile prezidențiale din România îi exprima recunoștința pentru solidaritate.

Salome Zourabichvili o susține pe Lasconi

Elena Lasconi i-a transmis un mesaj de mulțumire preşedintei din Georgia, Salome Zourabichvili, în care spune că „a fost o voce constantă care a avertizat cu privire la atacul Rusiei asupra democraţiei: în Georgia, Moldova şi acum în România. Vă mulţumim pentru solidaritate. Am încredere că românii vor vota masiv pro-UE în alegerile noastre prezidenţiale din România”, a scris pe x.com.

Preşedinta Georgiei: Cele mai bune urări, Elena

Preşedinta pro-europeană a Georgiei a împărtăşit această postare însoţită de comentariul: „Cele mai bune urări, Elena”, adresarea familiară, pe numele mic, lăsând să se întrevadă simpatia.

Marți, președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, aflată într-o dispută cu guvernul său, a afirmat într-un interviu acordat Reuters că Rusia, care a invadat deja Ucraina, duce un „război hibrid” împotriva Georgiei și altor state, cum ar fi Republica Moldova și România.

Salome Zourabichvili a comentat luni despre victoria lui Călin Georgescu din primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Peste tot interpuşii ruşi fac aceleaşi promisiuni preelectorale”. a scris președinta Georgiei,  redistribuind un mesaj al unui utilizator al rețelei care anunța că Georgescu, „candidatul pro-rus care are în prezent cele mai mari şanse de a deveni viitorul preşedinte al României, a promis că va interzice toate partidele politice dacă va câştiga”.

Cine este Salome Zourabichvili

Salome Zourabichvili a venit pe lume la Paris, într-o familie de refugiați politici georgieni, care au părăsit Georgia în 1921 din cauza invaziei Armatei Roșii în Republica Democratică Georgia. În anii 1970, Salome Zourabichvili s-a alăturat corpului diplomatic francez, unde a deținut, pe parcursul a trei decenii, diverse funcții diplomatice de rang tot mai înalt. Între 2003 și 2004, ea a fost ambasador al Franței în Georgia.

În anul 2004, în urma unui acord între președinții Franței și Georgiei, ea a obținut cetățenia georgiană și a fost numită ministru de Externe al Georgiei. Pe parcursul mandatului său la Ministerul Afacerilor Externe, a negociat un tratat istoric care a facilitat retragerea forțelor rusești din regiunile necontestate ale teritoriului continental georgian.

A ocupat funcția de coordonatoare a grupului de experți în cadrul Comitetului pentru sancțiuni împotriva Iranului al Consiliului de Securitate al ONU.

A fost susținită de partidul Visul Georgian

Salome Zourabichvili, după ce a avut un conflict cu președintele de atunci al Georgiei, Mihail Saakașvili, în 2006, a înființat partidul politic Calea Georgiană, pe care l-a condus până în 2010. În cele din urmă, a fost aleasă în Parlamentul georgian ca independentă în 2016.

De asemenea, ca independentă, dar cu sprijinul partidului Visul Georgian, aflat acum la guvernare și cu care a avut neînțelegeri, a participat la alegerile prezidențiale din 2018, reușind să câștige în turul doi împotriva candidatului Mișcării Naționale Unite, actuala opoziție, Grigol Vașadze.