Salariul net a crescut uşor în iunie. ADEVĂRUL despre majorările oferite bugetarilor
- Raluca Florescu
- 6 august 2012, 10:08
Câştigul salarial mediu net a fost în luna iunie de 1552 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 22 lei (1,4%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Totodată, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2140 lei, cu 1,5% mai mare decât în luna mai.
Ca urmare a aplicării prevederilor OUG 19/2012, ordonanţa care se referă la recuperarea drepturilor salariale de către angajaţii de la stat, bugetarii au simţit la rândul lor o uşoară creştere de salarii, însă doar în puţine cazuri aceasta s-a apropiat de procentul de 8%.
Astfel, potrivit INS, în administraţia publică câştigul salarial mediu net a crescut în luna iunie faţă de luna mai 2012 cu 7,9%, în sănătate şi asistenţă socială cu 6,9%, iar în învăţământ cu 4,0%.
Creştere faţă de mai
Şi în iunie cel mai bine plătiţi au fost angajaţii din bănci. Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4114 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (845 lei).
Indicele câştigului salarial real pentru luna iunie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 101,4%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,6%, cu 1,8 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai 2012.
Potrivit statisticii, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna mai 2012 ca urmare a acordării de prime ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) ori realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost: cu 24,6% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 23,3% în telecomunicaţii; între 7,5% şi 12,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigul salarial mediu net din luna iunie 2012 a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producţie, încasărilor mai mici (funcţie de contracte), dificultăţilor financiare şi lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost: cu 16,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 14,3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi cu procente 7,5% şi 11,0% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 103,3%.