Evenimentul Zilei > Economie > Salariul minim în 2020. Decizie de ultimă oră
Salariul minim în 2020. Decizie de ultimă oră

Salariul minim în 2020. Decizie de ultimă oră

Vicepremierul Raluca Turcan a postat, marţi, pe Facebook, un mesaj, prin care a anunţat că în 2020 salariul minim va creşte.

Anunţul vine după ce PNL a avut o întâlnire cu Consiliul Național Tripartit de Dialog Social unde s-a discutat despre nivelul salariului minim.

„Salariul minim va crește în 2020! Creșterea se va face printr-o formulă clară, predictibilă, cu indici de corecție care să țină cont de evoluția economiei, dar și a pieței muncii.

În cadrul întâlnirii de astăzi cu Consiliul Național Tripartit de Dialog Social am luat în discuție mai multe variante de calcul pentru a stabili nivelul salariului minim.

Principiile care stau la baza creșterii salariului minim sunt:
1. un mecanism de calcul clar și predictibil, pornindu-se de la anumiți indicatori economici. Varianta aflată în lucru prevede o creștere de minimum 7,2%, adică de la 2080 lei la 2230 lei;
2. capacitatea firmelor de a acoperi aceste costuri, fără a le afecta profitabilitatea;
3. impactul asupra bugetelor locale, care au fost deja împovărate de fosta guvernare.

Beneficiarii acestei creșteri vor fi cei 24% din totalul salariaților activi, adică 1 370 232 persoane. De asemenea, ar putea beneficia de această măsură și alte categorii de angajați, cu salarii între nivelul minim și mediu.

Pe baza analizei de impact a creșterii salariului minim, săptămâna viitoare vor continua consultările cu partenerii sociali”, a scris Raluca Turcan pe Facebook