Sindicaliştii cred că principiile pieţei libere din UE le afectează drepturile.
Sindicaliştii şi europarlamentarii socialişti au sărit în apărarea „modelului social“ al UE, ameninţat de două decizii recente ale Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg (CEJ), care susţin libera circulaţie a serviciilor, scrie „EUObserver“. Într-o dezbatere organizată marţi la Parlamentul European, Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) a subliniat că deciziile limitează dreptul fundamental la grevă al muncitorilor şi încurajează dumpingul salarial. Practic, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că locurile de muncă, veniturile angajaţilor din vechile state membre şi protecţia muncitorilor europeni, în general, sunt ameninţate de salariile mici ale muncitorilor est-europeni, mult sub media UE. Dreptul la grevă, limitat Unul dintre cazurile discutate vizează disputa dintre sindicatele suedeze şi compania letonă „Laval“, care a detaşat pe un şantier de construcţii din Vaxholm, Suedia, mână de muncă ieftină, din Letonia. Compania „Laval“ a refuzat să-şi supună angajaţii letoni convenţiei colective din Suedia, care stabilea condiţiile de muncă şi salariile minime, iar sindicatele suedeze au protestat, blocând şantierul.
Al doilea caz este legat de ameninţările cu greva, adresate de Federaţia Internaţională a Muncitorilor din Transporturi (ITF) operatorului naval finlandez Viking Line, care dorea înregistrarea unui feribot în Estonia şi angajarea unui echipaj estonian, plătit cu salarii mai mici. În decembrie 2007, CEJ a decis că dreptul sindicatelor de a declanşa greva pentru a-i determina pe furnizorii de servicii din alte state să respecte convenţiile salariale din ţările-gazdă e limitat de libertatea de prestare a serviciilor. Principiul ţării de origine se întoarce Unii experţi, scrie „EUObserver“, apreciază că verdictul în cazul Vaxholm/Laval reafirmă, de fapt, cel mai controversat element al vestitei directive a serviciilor, principiul ţării de origine. Prevederea, aspru criticată şi eliminată din textul directivei, ar fi permis companiilor europene să presteze servicii în orice stat UE, la preţurile practicate în ţara de origine.
Şeful ETUC, John Monks, a avertizat de altfel că, în condiţiile în care directiva serviciilor a dus, parţial, la respingerea Constituţiei UE, noile decizii ale CEJ vor încuraja sentimentele protecţioniste şi vor afecta procesul de ratificare al Tratatului de la Lisabona. Monks a sugerat, în schimb, introducerea unei aşa-numite „clauze de progres social“ în tratatele UE, care să susţină dreptul muncitorilor la acţiune colectivă şi grevă, atunci când drepturile lor se lovesc de principiile pieţei libere.