Presa engleză participă cu entuziasm la războiul propagandistic dintre UE și Marea Britanie.
. Brexitul a marcat puternic relațiile dintre UE și Marea Britanie. În ciuda așa-ziselor valori comune, relațiile dintre foștii parteneri sunt din ce în ce mai reci, dacă nu fățiș ostile. În ceea ce o privește, presa tabloidă din Marea Britanie pune de cîte ori poate gaz pe foc.
Populiștii declanșează marșul asupra Bruxellesului. Întâlnire de taină la Budepesta
Ziarul britanic Daily Express, care vorbește zi de zi, despre dezastrul campaniei de vaccinare din UE (comparativ cu Marea Britanie), a dus joi campania anti-Bruxelles la un nivel superior. Ziariștii britanici scriu despre salariile fabuloase oe care le primesc conducătorii Uniunii Europene.
Salariile "nesimțite" de la Comisia Europeană
"Analiza efectuată de Express.co.uk a constatat că, împreună, comisarii europeni câștigă împreună peste 6 milioane de lire sterline pe an. Președintele Ursula von der Leyen câștigă 28.461 de euro pe lună. La această sumă se adaugă alte venituri scutite de impozitare, așa că la final este posibil să ajungă la aproximativ 33.400 de euro pe lună".
Potrivit ziariștilor de la Daily Express, nici comisarii europeni nu au de ce se plânge. Salariul lor de bază este de 22.367,04 euro pe lună.
Și mai bine o duc cei cinci vicepreședinți. Aceștia câștigă cu 25% mai mult decât comisarii, ceea ce, potrivit cifrelor din 2016, înseamnă aproximativ 24.850 eurolunar.
Totuși, comisarii trebuie să plătească impozite pe veniturile lor în conformitate cu legislația țărilor lor de origine.
Plăți de tranziție în loc de pensii speciale
Pe lângă faptul că primesc salarii fabuloase câtă vreme sunt în funcție, șefi UE beneficiază, de asemenea, de o remunerații uriașe după ce-și părăsesc postul.Ei sunt îndreptățiți să primească „plăți de tranziție” timp de până la trei ani după ce au părăsit Comisia.
Germania, calul troian al lui Putin? “”Țarul” poate “dirija” Deutsche Marine
În funcție de perioada în care au făcut parte din Comisia Europeamă, foștii comisari pot primi îplăți de până la 65 la sută din fostele lor salarii. Teoretic, Ursula von der Leyen ar putea primi o indemnizație tranzitorie de puțin sub 219.500 euro pe an.
Comisia Europeană a apărat întotdeauna practica controversată a acestor plăți de tranziție Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Michael Mann, a declarat în acest sens: „Scopul acestui sistem este de a le facilita revenirea pe piața muncii, de a-și menține independența după perioada lor de comisar”.
Analiza făcută de jurnaliștii de la Daily Express vine la câteva săptămâni după ce un studiu a constatat că primul val de pandemie COVID-19 a distrus aproximativ șase milioane de locuri de muncă în UE.
UE a pierdut aproximat 5,7 milioane de locuri de muncă
Cercetarea Eurofound a afirmat că telemunca, schemele de muncă pe perioadă scurtă de timp și alte asistențe de stat au contribuit la protejarea locurilor de muncă, dar au însemnat, de asemenea, că mai mulți oameni au intrat în inactivitate profesională prelungită, mai degrabă decât să figureze în statisticile șomajului. „În UE, sunt cu 5,7 milioane mai puține locuri de muncă în primăvara anului 2020 decât la sfârșitul anului 2019 și cu 6,3 milioane mai puține în comparație cu tendința de creștere care s-ar fi putut aștepta înainte de pandemia COVID-19”, afirmă reprezentamții Eurofound.
Din cauza întârzierilor campaniei de vaccinare din UE, se așteaptă ca situația economică a Europei să se înrăutățească înainte de a se îmbunătăți, potențând sprijinul pentru liderii populisti și necesitatea unei acțiuni mai puternice din partea Băncii Centrale Europene.
În timp ce Fondul Monetar Internațional și-a actualizat previziunile de creștere globală la sfârșitul lunii ianuarie, perspectivele zonei euro s-au deteriorat.
Fondul și-a redus așteptările de creștere pentru regiune cu un punct procentual la 4,2% în acest an, scrie Daily Express.