Turbulențele nu se resimt încă pe piața autohtonă a muncii, comparativ cu alte țări din regiune, se arată într-un raport al Băncii Mondiale.
Deși criza se resimte tot mai puternic în statele care au aderat după 2004 la Uniunea Europeană prin reducerea pro ducției și creșterea șomajului, România nu dă încă semne că presiunile salariale vor scădea. Potrivit documentului Băncii Mondiale „EU 10 Regular Economic Report”, lansat ieri, în alte țări din zonă creșterea lefurilor s-a oprit deja. „În 2009, presiunile salariale vor continua să scadă în regiune, însă nivelul va depinde de rigiditatea pieței locale a muncii”, se arată în raport. În al treilea trimestru al anului trecut, salariul mediu a continuat să crească într-un ritm rapid în special în țările cu un avans economic rapid, precum România, unde salariile s-au majorat cu 15,4% față de trimestrul al treilea din 2007. Specialiștii instituției financiare au redus estimarea privind creșterea economică a țării noastre în 2009 de la 3,2% la 0%-2%, în contextul perspectivelor pesimiste privind statele din regiune. Erika Jorgensen, economistul instituţiei, a declarat, citată de Mediafax, că previziunile pentru această regiune sunt caracterizate de incertitudine, din ce în ce mai pesimiste, şi ar putea fi „şi mai rele” în câteva luni. Situație nici prea bună, nici prea rea Situația economică a României este „nici foarte bună, nici foarte rea”, situându-se „la mijloc” între noile state membre ale Uniunii Europene, spune economistul-şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Indermit Gill. La rândul său, Cătălin Păuna, senior economist la biroul de la Bucureşti al instituției, susține că România are atât avantaje, cât și dezavantaje în lupta împotriva crizei.
Printre plusuri, el a enumerat datoria publică scăzută, flexibilitatea pieţelor şi faptul că noul guvern este decis să reducă deficitul bugetar. În opinia sa, punctele slabe sunt legătura cu economia zonei euro, aflată în recesiune, şi faptul că avansul economic a fost finanţat prin intrări mari de capital. Specialiștii Băncii Mondiale afirmă că statele care au aderat la UE după 2004 vor resimți profund efectele crizei.
NEGOCIERI
Bani de la Banca Mondială
România are toate șansele să ia un împrumut de la Banca Mondială, pen tru a-și finanța proiecte importante. Reprezentantul Băncii Mondiale, Orsalia Kalantzopoulos, s-a întâlnit, joi, cu președintele României, Traian Băsescu, și cu mi nistrul finanţelor, Gheorghe Pogea. În cadrul întrevederii cu Pogea, s-a discutat despre reînnoirea unor îm pru muturi acordate de banca inter naţională României. Părțile au vorbit despre posibilitatea restructurării unora dintre împrumuturile existente de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.