Salarii triple in domeniul IT

Salarii triple in domeniul IT

Cresterea cererii de specialisti in IT, cu 300% fata de anul trecut, a dus la marirea lefurilor.

De multe ori, s-a ajuns la triplarea acestora. Cele mai multe posturi scoase la concurs de companiile de IT sunt cele de programator JAVA sau C++, Oracle. Mii de locuri de munca sunt si pentru pozitii ca project manager, arhitect in domeniul informatic, tester, consultant SAP/Oracle, consultant ERP, business consultant, administrator de retea, inginer de sistem, manager IT, director de vanzari sisteme IT.

Sunt la mare cautare analistii de software sau specialistii in suport clienti, mai ales de companiile care si-au relocat centrele de suport in Romania: Oracle, HP, Microsoft. "Pentru strainatate se cauta seniori cu trei-cinci ani experienta in programare sau team-leaderi", spune Maria Alexandra Focsa, senior HR consultant al www.hr-romania.ro.

Celebri si ieftini Pe www.ejobs.ro sunt peste 1.400 de joburi in IT software (software.ejobs.ro) si peste 750 de joburi in IT hardware (hardware.ejobs.ro), ceea ce reprezinta, spune Liviu Dumitrascu, CEO al ejobs.ro, "o crestere de peste 300a fata de aceeasi perioada a anului trecut!".

El considera ca atat dezvoltarea si evolutia companiilor, cat si aparitia tot mai multor firme de IT au dus la o crestere accelerata a locurilor de munca in domeniu. Pe de alta parte, ni s-a dus vestea peste hotare ca avem mana de lucru specializata si ieftina.

"Cererea masiva se datoreaza si celebritatii de foarte buni specialisti, mai ales creativi, pe care au capatat-o programatorii romani, dar si salariilor rezonabile, cu care pot fi platiti, comparativ cu SUA sau tarile europene", explica Maria Alexandra Focsa.

Pentru posturile de suport tehnic sunt cautati romanii pentru ca stiu doua limbi straine, dintre care una mai putin internationala - olandeza, suedeza, japoneza.

Salarii de 3.500 de euro Nevoia acuta de specialisti in domeniu a dus si la cresterea salariilor. "In ultimii doi-trei ani, lefurile au crescut enorm - s-au dublat. Pentru pozitii de project management, s-au triplat! Un programator cu o experienta minima de doi-trei ani nu castiga in acest moment mai putin de 600-900 euro/luna. S-a ajuns la salarii de peste 1.500 euro si chiar peste 2.500-3.500 de euro pentru candidatii cu experienta in management", afirma Liviu Dumitrascu.

La nivel entry-level, spune Maria Suciu, PR al Neogen, salariul este de 300-400 de euro (de exemplu pentru suport tehnic) si urca, in functie de experienta, la 700-1.000 de euro pentru un technical manager.

Pe langa salarii, de regula, cei care lucreaza in IT primesc si bonusuri, in functie de performanta. La unele companii, acestea pot sa fie cat trei salarii. Domeniul este tentant, indeosebi pentru tineri (varsta medie a celor care lucreaza in IT fiind de 27 de ani) si pentru ca deplasarile in strainatate sunt dese.

Angajare in doua saptamani In acest moment, aproape toate companiile din domeniu fac angajari, incepand de la Oracle si Microsoft pana la firme mici. "Companii cu anunturi active pe www.bestjobs.ro sunt Google Inc, Microsoft, IBM, Oracle, Rompetrol Group, Romtelecom, Gameloft, Orange, Finansbank, Siemens VDO Automotive, Gecad Net, Vodafone", spune Maria Suciu.

CV-uri poti depune si la HP, Adobe, Axway, Softwin, Toptech, Ubisoft, Orsyp, Graitec. Dupa ce aplici on-line, in cazul in care corespunzi cerintelor, esti programat la interviu intr-o saptamana. Daca ai noroc, peste alte sapte zile, deja ai postul visat. Ia in calcul insa si faptul ca, de regula, la multinationale trebuie sa treci de patru interviuri.

CERINTE

Portretul candidatului ideal Desi lefurile sunt mari, directorii de resurse umane spun ca este destul de greu sa gasesti un specialist. "Candidatul ideal pentru un post de programator, de exemplu, trebuie sa fie pasionat, bine pregatit, inventiv si sa aiba experienta", spune Alina Ionascu, recruitment and selection manager al Business Intelligence Alliance. In plus, el trebuie sa fie de formatie "tehnic" si sa stie engleza la nivel avansat si o alta limba la nivel conversational.

Ne puteți urmări și pe Google News