Salarii mari și prime de excelență pentru funcționarii publici

Salarii mari și prime de excelență pentru funcționarii publici

Noul proiect de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede majorări salariale foarte mari, începând de la 1 ianuarie 2016. Acestora li se adaugă spo ruri și prime. Reprezentantul Asociației Oamenilor de Afaceri spune că mediul privat este, de fapt, cel care va plăti

Evenimentul zilei” a publicat în numărul de ieri topul salariilor de bază ale bugetarilor, prefigurate de Guvernul Ponta a intra în plată de la începutul anului viitor, conform draftului de proiect al Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astăzi, lansăm dezbaterea pe secțiunile vizate de majorări salariale. Începem cu categoria funcționarilor publici din unitățile administrativ-teritoriale, de care românii se lovesc la tot pasul, fie la prefectură, fie la primărie, fie la consiliile județene și locale, la Consiliul General al Municipiului București, ori la instituțiile publice aflate în subordinea, coordonarea și autoritatea acestora.

Am informat, ieri, despre salariile aferente funcțiilor de conducere din aceste unități - un secretar de județ ori cel al Capitalei poate avea un salariu de bază brut cuprins între 8.369 de lei și 9.364 de lei, în funcție de gradul pe care îl are. În timp ce un secretar de municipiu reședință de județ va primi între 7.911 lei și 8.852 de lei. Acestea sunt „sume astronomice”, cărora li se adaugă diferite sporuri și prime de excelență, funcționarii beneficiind, totodată, de toate drepturile câștigate deja prin alte legi.

Funcția de auditor, cel mai mare salariu de bază

În cazul funcționarilor publici din unitățile administrativ-teritoriale, care dețin funcții publice generale de execuție, cel mai mare salariu de bază este cel pentru funcția de auditor, cu gradația maximă (5), și se cifrează la 4.764 de lei. Dar un auditor cu gradul 1A, din administrația publică centrală de specialitate, cu gradația 5, va câștiga 3.779 de lei. Un consilier, un consilier juridic, un expert sau un inspector, cu grad profesional superior, din unitățile administrativ- teritoriale va câștiga un salariu lunar brut de 4.124 de lei. Un referent de specialitate, tot cu grad profesional superior, va avea un salariu lunar brut de 2.526 de lei.

În anexele proiectului de Lege- cadru se arată că ordonatorii de credite pot acorda prime de excelență în limita a 10% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget. Aceste prime se acordă salariaților care au contribuit la obținerea unor rezultate deosebite. Prima nu poate depăși limita individuală a două salarii de bază lunare, pe an. Funcționarii publici au și toate celelalte drepturi, precum indemnizațiile pentru activități suplimentare în cadrul unor comisii. Sporul de periculozitate va fi introdus în salariul de bază al persoanelor, dar numai în cazul celor care în luna decembrie 2015 vor beneficia de acest spor.

Salariile demnitarilor, neatinse

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că aplicarea ordonanței privind salariile demnitarilor ar putea începe de la 1 august, însă vor mai exista discuții și la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare, impactul bugetar fiind „foarte mic, sub 600.000 de lei”. „Ordonanța este în vigoare, aplicarea ei începe de la 1 august. Săptămâna viitoare vom avea rectificare bugetară și vom decide atunci dacă va începe aplicarea ei de la 1 august (...) Acest prim pas de creșteri salariale este legat de continuarea implementării, după adoptarea legii salarizării”, a afirmat Plumb.

AOAR: „Tot mediul privat va plăti aceste

Cristian Pârvan (foto), secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este sceptic cu privire la eventualul efect pozitiv al intenției guvernanților de a majora salariile bugetarilor, începând cu data de 1 ianuarie 2016. Acesta spune că economia privată va avea de suferit. „Tot mediul privat va plăti aceste salarii. Nu contestă nimeni că aceste creșteri nu trebuiau făcute, dar ele vor trebui însoțite de restructurări, altfel guvernul nu se va înscrie în bugetul stabilit. Statul trebuie să cedeze mediului privat anumite activități pentru a-și reduce costurile și a-și spori veniturile. Statul trebuie să se modernizeze, să reducă birocrația”, a declarat Cristian Pârvan, în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”. Reprezentantul AOAR spune că și mediul privat va fi obligat să mărească drepturile salariale: „Această creștere de salariu creează presiune și pe mediul privat pentru a mări salariile. De obicei, un funcționar public este ceva mai slab plătit decât un angajat pe aceeași poziție la privat, pentru că are avantajul siguranței locului de muncă”. (Dinu Boboc)