Salamul de Sibiu, revendicat de două firme rivale

Salamul de Sibiu, revendicat de două firme rivale

Marca Salam de Sibiu a iscat un adevărat scandal în industria mezelurilor, după ce două firme de profil îşi revendică dreptul de a folosi reţeta originală a italianului Filippo Dozzi, cel care a inventat această marcă.

Producătorul de mezeluri Caroli Foods a anunţat, la începutul acestei săptămâni, lansarea Salamului de Sibiu, preparat după aceeaşi reţetă a italianului Filippo Dozzi, după ce a investit deja 50.000 euro pentru a o „recupera”.

Contrariată de acest anunţ, firma Salsi Sinaia, membră a grupului Angst, susţine că este urmaşa directă a fabricii de salam Filippo Dozzi şi poate atesta documentar că este primul producător al Salamului de Sibiu din România.

În 1910 s-a înfiinţat la Sinaia fabrica de salam Filippo Dozzi, iar în 1911 ieşea pe poarta fabricii primul lot de salam de Sibiu produs aici. Documentele aflate în arhiva grupului de firme Angst atestă producţia Salamului de Iarnă (Salam de Sibiu) de la data începerii producţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adevăratul urmaş al lui Filippo Dozzi

Reprezentanţii Salsi Sinaia mai spun că îi vor acţiona în judecată pe cei de la firma Caroli, dacă nu-şi vor retrage pretenţiile asupra denumirii de Salam de Sibiu, ei fiind singurii în măsură să producă salamul după reteta lui Filippo Dozzi, veche de peste 100 de ani.

„La ora actuală sunt şapte producători de salam de Sibiu, înscrişi în grupul producătorilor şi gusturile sunt oarecum asemenătoare. Sunt uşor diferite în funcţie de producător. Fabrica din Sinaia a fost construită în 1910 şi a intrat în producţie în 1911. După toate documentele istorice este prima fabrică de salam de iarnă denumit ulterior, salam de Sibiu. Noi am reuşit să luăm eticheta originală a salamului de Sibiu şi să înregistrăm produsul, salam de Sibiu cu denumirea fabricii, Salsi. Dacă cei de la firma Caroli nu-şi retractează ceea ce pretind, precum că au reţeta fraţilor Dozzi, vom fi obligaţi să-i dăm în judecată. Urmaşul lui Dozzi este grupul Angst, cu reţetele standartizate rămase aici chiar de începutul producţiei de salam de iarnă, din 1911”, spune Sorin Minea, directorul general Salsi Sinaia.

Istoric

Legenda spune că parintele salamului de Sibiu este un italian, Filippo Dozzi, care a deschis la Sinaia o fabrică de salamuri la începutul secolului trecut. Salamul era fabricat numai iarna, de către mezelari din Sibiu. La export, salamul era trecut prin vama Sibiu, acesta fiind motivul pentru care denumirea salamului de iarnă a rămas Salam de Sibiu.