Evenimentul Zilei > Actualitate > Salaj. Alertă sanitară. Pesta porcină a ucis mistreții dintr-o pădure întreagă
Salaj. Alertă sanitară. Pesta porcină a ucis mistreții dintr-o pădure întreagă

Salaj. Alertă sanitară. Pesta porcină a ucis mistreții dintr-o pădure întreagă

Peste 60 de porci mistreți au fost găsiți morți în Pădurea Lapiș, județul Sălaj.

Potrivit veterinarilor, turma de porci mistreți a fost găsită întâmplător de un pădurar, alertat de mirosul de cadavru în descompunere. Din primele analize efectuate, porcii mistreți au fost răpuși de virusul pestei porcine africane.

„Probleme mai mari avem în mediul silvatic. Până acum au fost vânaţi un număr de 4.176 de mistreţi şi am găsit un număr de 136 de mistreţi morţi. Problema cea mai mare e acum în pădurea Lapiş, unde am avut, în ultimele două săptămâni, peste 60 de capete moarte, pozitive”, a declarat Bacso Laszlo, director adjunt la Direcția Sanitar Veterinară Sălaj.

De la momentul descoperirii porcilor și până în prezent, vânătorii au împușcat peste 4.000 de porci mistreți pentru a evita răspândirea virusului pestei porcine.

În Sălaj există cinci focare de pestă porcină, în două localități, respectiv Marca Hută şi Derşida. „Suma stimulentelor depăşeşte, pentru mistreţi, 220.000 de lei şi am achitat circa 80.000 de lei pentru gospodăriile populaţiei. Suntem în grafic cu plata”, a mai spus Bacso Laszlo.