Sabia Covid-19. Fabricarea armelor biologice nu a fost niciodată mai ușoară

Sabia Covid-19. Fabricarea armelor biologice nu a fost niciodată mai ușoară

Haosul generat de pandemia Covid-19 ar putea încuraja grupările teroriste –care au un interes în bioterorism – să dezvolte astfel de arme.

În plus, la ora actuală este posibilă nu numai recrearea unui virus existent, ci și modificarea lui genetică pentru a-i da noi proprietăți (mai contagios, mai rezistent, mai letal ...)

„Astăzi, sofisticarea proiectelor de cercetare de la nivelul elevilor de liceu și a studenților din primul ciclu corespunde cu cea a personalului de înaltă calificare care a lucrat în laboratoare de vârf  cu mai puțin de zece ani în urmă”, analizează CTC Sentinel.

Conform instituției Combating Terrorism Center de la Academia Militară West Point, sintetizarea unei arme biologice ar fi din ce în ce mai ușor de realizat pentru o grupare teroristă: progresul tehnologic simplifică manipulările și o mulțime de informații sunt accesibile gratuit online.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii de știință se tem și de dezvoltarea așa-numitelor arme bacteriologice „binare”: doi microbi modificați genetic, inofensivi separat, dar care se combină pentru a genera o infecție mortală.

Haosul generat de pandemia Covid-19 ar putea încuraja grupările teroriste - în special cele de extrema dreaptă, care au un interes viu pentru bioterorism - să dezvolte arme biologice.

Potrivit autorilor CTC Sentinel, guvernele ar trebui să își intensifice eforturile de supraveghere, detectare și răspuns de urgență în fața acestei amenințări în creștere.

Armele biologice sunt diferite de armele convenționale prin faptul că germenii vii dețin un potențial extraordinar și imprevizibil de multiplicare, răspândire și variație genetică în timpul difuzării lor într-o populație sensibilă.

Pe lângă agenții patogeni naturali - armele de generația întâi -  singurele utilizate în trecut (variolă, ciumă, antrax, toxine etc.), există noi amenințări legate de progresul rapid al cunoștințelor științifice și diseminarea exponențială a acestora pe internet.

Germenii patogeni pot fi îmbunătățiți prin manipulare genetică, făcându-i mai rezistenți sau mai virulenți (arme de a doua generație).