SABAH: A treia intervenție americană și viitorul Golfului

SABAH: A treia intervenție americană și viitorul Golfului

Qatarul și Algeria au anunțat că nu vor lua parte la „goana după normalizare” cu Israelul.

După ce președintele Trump a pus Emiratele Arabe Unite și Bahrainul să semneze „Acordul Abraham” la Casa Albă, pe 15 septembrie, lumea a început să se întrebe cărei țări arabe îi va veni rândul. S-a vorbit chiar și de Qatar și se sublinia faptul că nu au existat reacții din partea niciunei țări arabe.

Președintele algerian Tebboune nu s-a limitat la a spune că nu va lua parte la această „goană”. El a precizat că problema palestiniană „Va fi un proces sfânt pentru toți algerienii”.

Declarația făcută de aceste două țări arabe a arătat că procesul de normalizare nu va fi rapid și lipsit de probleme, așa cu se aștepta Trump.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trump, care încearcă să obțină voturi la alegerile din 3 noiembrie de la lobby-ul evreiesc de la evangheliști, numește demersurile de normalizare pe care el însuși le face „Zorii Orientului Mijlociu”.

Poate că se gândește că această mutare prin care forțează Orientul Mijlociu să intre într-o nouă etapă îi va aduce un premiu Nobel.

Însă este clar că acest proces este în favoarea Israelului și în detrimentul palestinienilor și, în general, al arabilor. Și la fel de clar este că procesul nu va aduce în zonă o nouă ordine, o pace, o cooperare ci, dimpotrivă, va hrăni o ruptură și o concurență și mai profundă. Este ironic faptul că în cadrul procesului de normalizare bazat pe soluția celor două state, „Acordul Abraham”, care ignoră opțiunea unui stat palestinian cu capitala la Ierusalim și îi forțează pe arabi să accepte înfrângerea, este subliniat faptul că populațiile arabă și evreiască „se trag din urmașii lui Avraam”.

Pacea și cooperarea vor veni după cum își va dori Israelul, sacrificându-i pe palestinieni.

***

Emiratele Arabe Unite și Bahrain nu se află printre țările arabe care s-au opus încă de la început expansionismului Israelului. Adică nu au luptat cu Israelul.

Este chiar cunoscut rolul de „subcontractor” al Emiratelor Arabe Unite, care de mulți ani au o colaborare profundă cu Israelul.

Însă ne pune pe gânduri situația în care a ajuns Arabia Saudită, care încă de la înființarea Organizației Cooperării Islamice punea preț pe cauza palestiniană și a Ierusalimului.

Spre deosebire de regele Salman, în vârstă de 84 de ani, prințul moștenitor Salman s-a arătat dornic să ia parte la „goana pentru normalizare”, la fel cum fac Emiratele Arabe Unite.

Există comentarii care leagă această deschidere a unor țări din Golf de „amenințările” Iranului și, parțial, ale Turciei. S-a spus că apropiindu-se de axa SUA-Israel, s-au poziționat împotriva Iranului și a Turciei. Sunt de părere că așa cum această poziționare nu va aduce câștiguri serioase țărilor din Golf, pe termen lung ea va fi dăunătoare. Să explic de ce.

***

Campania lui Trump de „normalizare cu Israelul” este de fapt cea de a treia intervenție a Statelor Unite în Orientul Mijlociu, în ultimii 20 de ani. Mereu, Israelul a câștigat în urma intervențiilor de diverse tipuri din mandatele lui Bush, Obama și Trump. Prima /intervenție/ a fost invazia Afganistanului și a Irakului, după 11 septembrie 2001. Căderea lui Saddam a transformat Irakul într-un stat distrus.

Cea de a doua a fost politica administrației Obama în perioada revoltelor arabe, începute în 2010. Chiar dacă a fost distant față de Israel și a inițiat o deschidere față de Iran, Obama a permis ca revoltele democratice să fie sufocate cu mâna statelor din Golf și a contribuit la apariția unor noi țări eșuate precum Siria, Libia și Yemen.

Conflictele din lumea arabă au generat noi drame care au umbrit problema palestiniană. Cea de a treia intervenție a fost politica prin care Trump a reunit țările Golfului și Israelul în numele limitării Iranului.

***

Da, procesul de retragere a Statelor Unite apropie statele Golfului de Israel. În plus, acestea se tem și de posibilitatea ca Trump să nu fie reales. Se așteaptă ca Biden să fie distant față de țările Golfului și să pună pe agendă încălcările dreptului omului. Numai că oricare ar fi rezultatul alegerilor din SUA, regimurile arabe nu vor obține ce își doresc în urma apropierii de Israel. Israelul va câștiga, ele vor pierde în orice caz.

Cauza palestiniană nu va mai avea susținere... Oricine ar fi la conducere, Trump sau Biden, SUA vor continua să se retragă din regiune. Jocul va fi făcut cu actori mari precum China și Rusia. Într-o asemenea perioadă, Israelul nu se poate confrunta simultan și cu Iranul și cu Turcia, pentru țările Golfului. Prioritatea Tel Avivului este propria securitate și autoritate regională.

Autor Burhanettin Duran

Traducere Florin Matei, RADOR