Să se dea şi Ungariei un Zgonea

Să se dea şi Ungariei un Zgonea

Când secretarul de stat american Victoria Nuland a vorbit despre “liderii central-europeni” care ignoră valorile democratice, Ungaria a fost singura care s-a simţit vizată. Dacă ar avea vreun Ponta, dar şi mai eficient ar fi un Zgonea, americanii ar afla că de fapt s-au referit la Uzbekistan şi Guineea Ecuatorială.

Al nostru Valeriu Zgonea a simţit luni nevoia să o explice şi el pe Victoria Nuland, după ce toţi şefii lui pe linie de partid au arătat cu degetul către Budapesta. Dând dovadă de exces de zel, şeful deputaţilor a mers până acolo încât a lăsat de înţeles că Nuland s-ar fi făcut de râs chiar la Washington dacă i-ar fi trecut cumva prin cap să includă România.

"Am fost în urmă cu două săptămâni în Statele Unite şi am avut discuţii cu toţi parlamentarii care sunt apropiaţi de mecanismele şi de evoluţia societăţii româneşti şi pot să vă spun că, în acest moment, în Europa de Est, România se situează printre cele mai performante state în implementarea democraţiei după 25 de ani de la căderea Cortinei de fier”, a spus senin Valeriu Zgonea.

Dacă este aşa cum spune preşedintele Camerei Deputaţilor, atunci cu siguranţă că noi toţi ceilalţi trăim într-o altă realitate. Iată că respingerea pe bandă rulantă de către Parlament a solicitărilor DNA privind ridicarea imunităţii parlamentare a unor cercetaţi penal este o dovadă de „performanţe” pe calea democraţiei, iar nu ceva specific societăţilor oligarhice şi profund corupte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Să ne amintim cine sunt cei care au beneficiat de aceste performanţe, din septembrie 2012, de când Zgonea şi ai lui controlează majoritatea parlamentară: Victor Paul Dobre (PNL, dosarul referendumului), Laszlo Borbely (UDMR, trafic de influenţă), Ion Stan (PSD, trafic de influenţă), Varujan Vosganian (PNL, subminarea economiei naționale), Vlad Cosma (PSD, trafic de influență), Daniel Chițoiu (PNL, abuz în serviciu), Florin Popescu (PMP,  trafic de influență), Marius Isăilă (PSD,  trafic de influenţă),  Titi Holban (PNL, trafic de influenţă), iar acum Ion Diniţă (PC, dare de mită). Procedurile în cazul Ecaterinei Andronescu şi al lui Şerban Mihăilescu sunt tergiversate pe motive ridicole, pentru că documentele nu ar fi fost numerotate.

„Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară”, a fost un pasaj esenţial din discursul deja celebru al  lui Nuland, în care acuza „ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii”, adică „cele două cancere, regresul democratic şi corupţia”. Din moment ce la noi protejarea parlamentarilor acuzaţi de corupţie a adus ţara pe noi culmi ale democraţiei, este chiar şi la mintea lui Valeriu Zgonea că Nuland nu se referea la România.

De o asemenea minte strălucită ar avea nevoie şi Ungaria, pentru a nu ne mai face de râs partea asta de Europă în ochii lumii civilizate. Cu un Zgonea şi pe la Budapesta, Nuland ar afla că estul  (centrul) Europei a devenit un centru de iluminare democratică pentru tot restul lumii, statul neliberal promovat de Orban după modelul de succes chinezesc, turcesc  sau rusesc  fiind de fapt idealul de societate liberă.