Să reglementăm, să naţionalizăm de urgenţă, dacă tot zic unii că “înainte era mai bine”! Editorial de Cătălin Pena

Să reglementăm, să naţionalizăm de urgenţă, dacă tot zic unii că “înainte era mai bine”! Editorial de Cătălin Pena

Într-o lume care e tot mai înnebunită să renunţe la libertăţile individului, uitând la ce nenorociri se va ajunge în cele din urmă, gen nazism şi comunism, dacă e să facem recurs doar la istoria recentă, îngrădirile economice devin logice. Ce atâta economie de piaţă, ce tura-vura cu statul minimal? Doar n-o fi capitalistul Ionel mai deştept ca însuşi statul, care e musai să fie în toate? Mai mult, dacă la putere ajung unii, ca în prezent la Bucureşti, care încep să creadă că statul sunt doar ei, fiind cei mai deştepţi, că d-aia au câştigat alegerile, naţionalizările, mai soft ori mai hard, încep să vină pe bandă rulantă.

După introducerea imbecilităţii economice numită “salariu minim”, confiscarea profitului societăţilor cu capital de stat şi a pilonului doi de pensii, “taxa pe lăcomie”, plafonarea ROBOR, reglementarea preţului curentului electric şi alte realizări de care însuşi Ceauşescu ar fi mândru, ieri am aflat despre încă o idee măreaţă, în curs de punere în practică: Naţionalizarea asociaţiilor de consumatori! Deşi pare o nebunie, nu e! Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a pus pe site, la secţiunea „Transparenţă legislativă”, un proiect cu titlul „Ordonanță de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției consumatorilor”, prin care la art. 30 al OG 21/1992 se adaugă următorul paragraf: „Asociațiile de consumatori vor informa anual Autoritatea cu privire la activitatea desfășurată în anul precedent, adunările generale precum și situațiile economice.”! 

Ca să nu se zică că sunt eu cârcotaş, o să redau comentariul Asociaţiei Pro Consumatori România: “Vedem în această modificare încă un pas către „naţionalizarea” mişcării consumatorilor, cu alte cuvinte un pas în direcţia însuşirii de către stat a tuturor activităţilor incluse în protecţia consumatorilor. De altfel, un pas important în direcţia „naţionalizării” l-a făcut Autoritatea în anul 2017, când a trecut sub propria autoritate Centrul European al Consumatorilor (ECC)”. Ca paranteză, dacă în cazul OUG 114/2018 am înţeles că era justificată de foamea de bani a bugetului naţional, nici să mă pici cu ceară nu înţeleg care mai e “urgenţa” de data asta, cum nu pricep ce va face onor Autoritatea dacă nu-i place raportul de activitate al vreunei asociaţii: o va desfiinţa sau o va ajuta să se alinieze înaltelor exigenţe ale guvernului, să-i zicem, deocamdată, Dăncilă?

Mi-a venit, adineauri, să scriu că, în materie de întoarcere la etatism, tocmai au atins apogeul, dar, având pretenţia că-i cunosc o leacă pe cei ce ne conduc destinele, mi-am revenit. Îi bănuiesc că sunt în stare de mult mai mult.

Şi ca nu se spună că am ce am cu ai noştri, să vă relatez, cu mare neplăcere, ceva din Parlamentul European: Pe zidurile coridorului unde se află şi biroul eurodeputatului Partidului Stângii din Suedia, socialist şi feminist, se află afişe cu: Lenin, revoluția din octombrie, Marx și Engels, afiș al partidul comunist portughez, afiș cu secera și ciocanul celebrând festivalul anual Avante! organizat de partidul comunist portughez, portretele lui Hugo Chavez și Che Guevara.

Ca să împac şi capra românească şi varza bruxelleză, în loc de concluzie o să citez o propoziţie din discursul ţinut ieri de Maria Grapini, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg: “Economie durabilă înseamnă viața oamenilor si încrederea cetățenilor în proiectul european!”. Floare la ureche, pentru stânga!

Ne puteți urmări și pe Google News