S-au tras 1600 de rachete antigrindină. După ele, potopul!

S-au tras 1600 de rachete antigrindină. După ele, potopul! sursa foto. EVZ

Strategia antigrindină a funcționat perfect în aceste zile, spun autoritățile. N-a căzut gheață din cer, în schimb a venit potopul.

În ultima săptămână s-au tras jumătate din rachetele antigrindină aflate în stocurile Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor. Doar în ultimele 24 de ore s-au folosit peste 200 de rachete, care au fost trase în județele Prahova, Olt, Dolj și Vâlcea pentru a preîntâmpina fenomenele meteo periculoase anunțate de meteorologi.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a anunțat că în ultimele șapte zile au fost trase în atmosferă peste 1.600 de rachete antigrindină, care și-au atins scopul.

„Din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină Prahova și Oltenia au fost lansate în total un număr de 214 rachete antigrindină pentru combaterea a 41 de celule cu greloane de grindină în formare, protejând astfel culturile agricole și comunitățile locale din județele Olt, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Teleorman, Vrancea, Galați, Vaslui și Iași. Lansările au avut efectul scontat, zona protejată nefiind înregistrate pagube”, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Ne puteți urmări și pe Google News

ANM a transmis avertizăride cod portocaliu

În schimb, pe parcursul zilei de sâmbătă, meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au transmis zeci de alerte de fenomene periculoase, avertizări de cod portocaliu și chiar roșu.

Un cod este încă în vigoare. ”Cod Portocaliu, valabil de la : 12-06-2021 ora 19:05 până la : 12-06-2021 ora 20:00. In zona : Județul Olt: Caracal, Corabia, Brastavățu, Ianca, Tia Mare, Vădăstrița, Dăneasa, Cilieni, Traian, Grojdibodu, Vișina, Redea, Rotunda, Gostavățu, Obârșia, Deveselu, Studina, Orlea, Bucinișu, Stoenești, Ștefan cel Mare, Vlădila, Vișina Nouă, Gura Padinii, Vădastra, Grădinile, Urzica; Județul Dolj: Dăbuleni, Sadova, Daneți, Călărași, Ostroveni, Amărăștii de Jos, Celaru, Mârșani, Bechet, Dobrești, Dobrotești, Amărăștii de Sus; Se vor semnala : averse torenţiale ce vor acumula peste 35....40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului, vijelie”, se arată în avertizare.

Chiar și la București, ploaia torențială a dus la inundarea unor artere de circulație dar și a Arenei Naționale, care în cursul zilei de duminică va găzdui un meci în cadrul Campionatului European de Fotbal.

Din fericire sistemul de drenaj al gazonului a rezistat foarte bine iar apa acumulată pe suprafața de joc s-a drenat în scurt timp.