S-au reluat negocierile de pace în Columbia

S-au reluat negocierile de pace în Columbia Columbia. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul din Columbia şi gherila Armatei de Eliberare Naţională au reluat negocierile de pace, scrie Le Monde.

Rebelii și Guvernul din Columbia au reluat negocierile

Pe 6 aprilie rebelii au anunţat suspendarea oficială a rundei de discuții pe care le purtau cu statul din noiembrie 2022 în Venezuela, Cuba și Mexic, discuții care ar fi urmat să înceapă lunea trecută (8 aprilie).

Între timp, guvernul columbian și Armata de Eliberare Națională (ELN) au reluat, în Venezuela, negocierile de pace, care erau înghețate în special din cauza ciocnirilor dintre gherile și alte grupuri armate.

"Cele două delegații de pace au început să discute la Caracas", a declarat, pe rețeaua de socializare X, delegația administrației președintelui columbian Gustavo Petro. "Lucrările continuă", a adăugat delegația.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două părţi "au discutat propuneri de participare care alimentează o viziune comună asupra păcii, în jurul regimului politic, a situației de mediu și a modelului economic", a postat reprezentanța gherilei de stânga.

Dialogul, în stare critică

Pe 6 aprilie, ELN a confirmat suspendarea oficială a rundei de negocieri pe care o desfășura cu guvernul din noiembrie 2022 în Venezuela, Cuba și Mexic, discuții care ar fi urmat să înceapă pe 8 aprilie. ELN a cerut ca întâlnirea de sâmbătă să fie considerată "o reuniune extraordinară". Gherila a acuzat guvernul columbian că are o "politică dublă de pace", considerând că dialogul se află într-o "stare critică".

Delegația de pace din Bogota a evidențiat "tragedia umanitară îngrijorătoare din Arauca", un departament columbian la granița cu Venezuela, unde au loc ciocniri. Ea a spus că speră "să găsească o soluție pentru a pune capăt violențelor dintre actori, care afectează în primul rând civilii neînarmați".

Marți, 9 aprilie, după o întâlnire cu președintele Gustavo Petro la Caracas, omologul său venezuelean, Nicolas Maduro, a reiterat "voința" țării sale de a sprijini negocierile. Într-o declarație comună, cei doi lideri au reafirmat "angajamentul reciproc de a susține pacea".

Negocieri și ciocniri în Columbia

În ultimele luni, procesul a fost perturbat de "greve armate" – rebelii ordonând locuitorilor să se închidă în case – de răpirea tatălui fotbalistului lui Liverpool, Luis Diaz, precum și de ciocniri între diferite grupuri.

Potrivit serviciilor de informații militare columbiene, ELN este alcătuită din aproximativ 5.800 de luptători cu o vastă rețea de colaboratori. În ciuda unei conduceri centrale, fronturile sale sunt autonome din punct de vedere militar, ceea ce îngreunează negocierile, afirmă experţii.

Gustavo Petro, primul președinte de stânga al Columbiei și el însuși fost luptător de gherilă, se bazează pe o soluție cuprinzătoare negociată după șase decenii de violență. În 2016, un acord de pace istoric a dus la dezarmarea majorității FARC, o altă mișcare columbiană de rebeliune.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)