S-au înmulţit cazurile de maşini cumpărate cu acte în regulă, confiscate de Poliţie. “Cine e de vină că furturile de autoturisme nu sunt înregistrate la timp?

S-au înmulţit cazurile de maşini cumpărate cu acte în regulă, confiscate de Poliţie. “Cine e de vină că furturile de autoturisme nu sunt înregistrate la timp?

O femeie din Constanţa este cercetată pentru complicitate la tăinuire după ce, de bună credinţă, şi cu toate actele în regulă, avizate de autorităţile române, a cumpărat un autoturism de la un dealer autorizat, aflând ulterior că maşina fusese furată din Italia.

Elena Mirea a vrut să-i cumpere fiului ei un autoturism la mâna a doua şi s-a trezit cu poliţia la uşă. Maşina i-a fost confiscată de Poliţia de Frontieră şi s-a ales cu dosar penal pentru complicitate la tăinuire, deşi femeia habar nu avea că Mercedesul  figura furat încă din 2009. Culmea e că autoturismul este deja la al cincilea proprietar şi la fiecare vânzare a trecut de verificările Registrului Auto Român. Mai mult, pentru a nu avea probleme, constănţeanca a evitat samsarii şi a apelat la un dealer autorizat din Bucureşti.

Femeia a achiziţionat maşina în luna decembrie 2014. „Am fost la Bucureşti şi-am cumpărat maşina de la Ţiriac Auto, am dat 16 000  de euro, banii jos, şi în plus am  mai plătit pentru o nouă cutie de viteze, şi pe cauciucuri de iarna, am plătit şi taxa de primă înmatriculare”, povesteşte Elena Mirea. În luna ianuarie au făcut formele pentru înregistrare, au efectuat verificarea RAR, au obţinut şi numerele de Constanţa. Apoi au depus hartiile pentru obţinerea certificatului de înmatriculare. După două săptămâni de așteptare, în loc de talon, familia Mirea s-a trezit cu polițiștii la uşă.

Cei care au descoperit că maşina era furată au fost poliţiştii Gărzii de Coastă Constanţa. “A fost identificată o maşină de marcă germană despre care erau informaţii  că era căutată de autorităţile din Italia. Autoturismul este imobilizat la sediul Gărzii de Coastă. Persoana în cauză este cercetată sub acuzaţia de complicitate la tăinuire” a declarat, sec, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Constanţa, Marius Niculescu. “Ne-am speriat, noi obţinusem numerele provizorii, am circulat cu ea, nu m-a oprit nimeni pe stradă. A trecut prin atâtea mâini şi a fost răsverificată de atâtea ori, cine e de vină?”, îşi arată nedumerirea Angelo Mirea, fiul femeii.   

Ne puteți urmări și pe Google News

Familia Mirea a fost chemată la Bucureşti de dealerul care îi vânduse autoturismul. Nici acesta nu ar fi ştiut că maşina este furata, deşi fusese vândută, anterior, de patru ori. Toţi proprietarii trecuseră prin verificările RAR, ai cărui reprezentanţi dau vina pe Poliţie care înainte de a se efectua asemenea tranzacţii ar trebui să verifice, “că doar suntem în Uniunea Europeană şi se poate depista imediat”, dacă maşinile sunt furate. Cu banii pierduţi, peste 17.000 de euro, şi cu maşina confiscată, familia Mirea este acum nevoită să-şi caute dreptatea în instanţă. Juriştii i-ar fi explicat că există o mulţime de plângeri că autorităţile din unele ţări europene anunţă furturile de autoturisme cu mare întârziere. Aşa se face că mașinile furate ajung să fie înmatriculate în România  pentru ca apoi să devină obiectul unor litigii.