Breaking News. Adevărul despre majorarea pensiilor. Milioane de români vor pierde!

Breaking News. Adevărul despre majorarea pensiilor. Milioane de români vor pierde! Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Din păcate mărirea pensiilor cu 14 % n-a adus liniştea şi bucuria în rândul celor cu pensii amărâte, tot cei cu pensii mari au avut de câştigat cel mai mult.

Potrivit unor calcule simple diferențele între veniturile pensionarilor au crescut şi mai mult după mărirea cu 14% a pensiilor. De exemplu, la o pensie de 1.000 de lei, majorarea a fost de 140 de lei.

Cei care aveau 4.000 de lei primesc în plus 560 de lei. Iar de la 1 septembrie când s-au mărit, s-a dublat numărul pensionarilor care încasează mai mult de 5.000 de lei lunar.

La un venit de 5.000 de lei, majorarea este de 700 de lei, în timp ce o pensie de 1000 de lei crește cu doar 140 de lei. Ceea ce duce la o discrepanță și mai mare între cei cu venituri mici și venituri mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Se poate ajunge la situația în care cei cu pensii mari deja primesc niște bani mai mulți decât au contribuit și deja devin speciali prin aceste majorări. Nu este normal. Tocmai de aceea eu am propus conceptul de pensie minimă egală cu salariul minim, 1.450 de lei net, ceea ce ar fi însemnat ca pentru unii să fie o majorare cu 30-40% a pensiilor, iar cineva cu 5.000 de lei pensie se ducea la 5.200 lei pensia, ceea ce însemna 4%”, a explicat analistul economic Iancu Guda.

Nici cei care muncesc încă nu au şansa să atingă un salariu de 5.000

„În IT, angajații încep cam cu 700-800 de euro și peste șase luni sau un an, în funcție de capacitatea lor de pregătire, pot să își crească acest salariu ajungând la 5.000 de lei. Mai există și domeniul vânzărilor, unde putem ajunge la această sumă cumulând o parte fixă și un bonus, în funcție de realizări”, a explicat Corina Diaconu, manager la o agenție de recrutare.

Peste 1.2 milioane de români, din cei aproape 4,7 milioane de pensionari, au primit în septembrie o pensie mai mare de două mii de lei.

Pensiile au crescut cu 14%, însă Parlamentul a decis că procentul trebuie să fie de 40%. Este o cheltuială uriașă, pe care Guvernul spune că bugetul nu o poate suporta în această perioadă. Analiștii cred că și majorarea aplicată de la 1 septembrie este un efort financiar prea mare.

Standard & Poor's, care va revizui calificativul acordat României la începutul lunii decembrie, avertizează că, fiscal vorbind, țara noastră se întinde mai mult decât îi este plapuma. Analiștii agenției, citați de Reuters, estimează că majorarea pensiilor, alături de alte cheltuieli sociale, vor împinge deficitul bugetar la peste 10% din PIB, unde va rămâne pentru următorii doi ani. Iar asta va declanșa o corecție bugetară „dezordonată”.

Deficitul bugetar a urcat la 5,18 la sută după primele opt luni ale anului.

Finanțele își pun însă speranțele în sumele amânate la plată de către firme pentru a atinge ținta de 8,6 la sută din PIB la finalul anului. Conform profit.ro, valoarea totală a obligaţiilor fiscale amânate la plată de către firme, în baza facilităţilor acordate de Guvern în luna martie, a urcat la 14,4 miliarde de lei, informează Digi 24.