Anunțul zilei despre pensii și salarii. Legea este foarte clară și are prevederi diferite

Anunțul zilei despre pensii și salarii. Legea este foarte clară și are prevederi diferite sursa: arhivă EVZ

Dacă o angajată alege să lucreze în continuare, deși a îndeplinit condițiile de pensionare, în baza aceluiai contract de muncă, nu înseamnă cumularea pensiei cu salariul. Poate fi vorba despre așa ceva doar în condițiile în care se pensionează și apoi se reangajează în baza unui contract de muncă nou.

O salariată care alege să rămână în câmpul muncii după ce a îndeplinit condițiile pentru pensionare la limită de vârstă, nu cumulează pensia cu salariul dacă decide să-și prelungească contractul de muncă. Ea poate lucra în baza vechiului contract de muncă până la vârsta de 65 de ani, vârsta limită de pensionare pentru bărbați.

Astfel, în cazul în care decide să rămână să lucreze în cadrul firmei, deși ar putea să se pensioneze, angajata va avea o singură calitatea, de salariată. În schimb, dacă se pensionează, dar se reangajează, în baza unui nou contract de muncă atunci se poate vorbi despre o cumulare a pensiei cu salariul.

Codul muncii prevede că un contract de muncă încetează de drept, în mod automat, la momentul în care salariatul îndeplinește, în același timp, condițiile stagiului minim de cotizare la pensie și are vârsta standard de pensionare. Legea are prevederi diferite în legăură cu aceste limite în cazul femeilor și al bărbaților. Conform reglementărilor, atunci când salariatul sau salariata îndeplinește condițiile anterioare iese la pensie, iar contractul de muncă încetează.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care intenționează să-și continue activitatea, în cadrul aceleiași companii, pensionarul – fostul salariat – va semna un nou contract de muncă. Acesta poate fi pe durată determinată sau nedeterminată, în funcție de intențiile sale. Noul contract poate fi semnat și poate intra în vigoare în următoarea zi de după împlinirea vârstei de pensionare.

Ce prevede Codul muncii în aceste cazuri

Astfel, vorbim despre un pensionar care este și salariat, pe baza unui contract nou de muncă, diferit de cel pe care îl avea înainte să se pensioneze. Ca orice salariat, pensionarul va achita din veniturile salariale care i se cuvin impozitul pe venit, contribuția la pensie și la sănătate.

Există, însă, o situație care trebuie clarificată. Mulți salariați aflați aproape de vârsta pesionării au neclarități cu privire la posibilitatea femeilor de a se pensiona mai târziu, deși au vârsta de pensionare și îndeplinesc, implicit, și condiția stagiului minim de cotizare.

Conform prevederilor din Codul Muncii, pentru salariata care dorește să rămână în activitate până la 65 de ani, ca bărbaţii, încetarea contractului de muncă nu va avea loc de drept la împlinirea vârstei standard de pensie specifică femeilor. În plus, angajatorul pe care salariata l-a informat, în scris, că alege să continue munca şi peste vârsta standard de pensionare nu se poate opune acestei decizii.

În acest caz, salariata poate rămâne în activitate, dar își va primi drepturile de pensie după împlinirea vârstei de 65 de ani.