S-a luat decizia în cazul bătrânilor din azile, după ultimele controale. Câte persoane au fost relocate

S-a luat decizia în cazul bătrânilor din azile, după ultimele controale. Câte persoane au fost relocateSursa foto: dreamstime.com

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat joi că 627 de persoane dintr-un total de 59.000 de vârstnici din centrele controlate de autoritățile statului au fost relocate.

Dinntr-un total de peste 59.000 de persoane rezidente în centrele investigate de autorități, 627 au fost relocate, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Chestionat ce s-a întâmplat cu persoane vârstnice scoase din azilele unde s-au efectuat investigații de la declanșarea scandalului Azilele groazei, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că din 59.071 de persoane rezidente, 627 au fost relocate.

125 de vârstnici au avut nevoie de spitalizare

De asemenea, Constantin a mai spus că din cele 51 de centre găsite neautorizate, 543 de persoane au fost relocate: „Aici am și o detaliere: 125 au avut nevoie de spitalizare, 234 de persoane au fost duse în alte centre pentru continuarea îngrijirilor și 184 de persoane au fost preluate de aparținători acasă, pentru că au avut această posibilitate”.

Camin de batrani

Bătrânii din căminele groazei din Prahova erau ținuți în condiții inumane, Sursa: Sylvain Robin | Dreamstime.com

„E un proces în plină desfășurare, care ne-a luat pe toți prin surprindere și ne-a șocat și se iau toate măsurile care se pot lua în această clipă: fie mutarea în centre care au condiții suficiente pentru a-i trata pe acești oameni care au nevoie de asistență sau chiar internarea, acolo unde e nevoie de intervenție sau asistență medicală”, a continuat Mihai Constantin.

Se modifică legea asistenței sociale

Potrivit acestuia, Ministerul Muncii a suferit modificări în timpul acestei crize. Este în pregătire un pachet de modificări legislative pentru a schimba „ecosistemul asistenței sociale". De altfel, chiar premierul Ciolacu a cerut modificarea legii. Constantin a completat precizând că aproximativ 110 centre au fost suspendate.

„Totul este în derulare și, de asemenea, așa cum a spus și premierul, se dorește nu doar corectarea situației de fapt, ci îmbunătățirea întregului sistem. Este un proces care s-a declanșat și care trebuie dus la un bun sfârșit”.

Au fost deschise 47 de dosare penale

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat, de asemenea, că organele de anchetă au deschis 47 de dosare penale ca urmare a controalelor efectuate în centrele de asistență socială pentru vârstnici, copii și persoane cu dizabilități. Oficialul a prezentat datele furnizate de către MAI, generate în urma acestor controale.

„Aceste verificări sunt încheiate aproape în proporție de 100%. Mai precis – peste 97%. În 40 de județe controalele au fost încheiate. Au rămas deschise Bucureștiul și județul Ilfov. S-au luat mai multe măsuri de suspendare, retragere a autorizației sau de închidere efectivă a acestor centre și există deja 47 de dosare penale deschise de organele de anchetă în aceste cazuri”, a precizat Mihai Constantin, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, informează Agerpres.