S-A ÎNTORS ROATA: Sute de mineri s-au blocat în subteran şi aşteaptă SALARIILE PROMISE de noua Putere
- Sergiu Rusu
- 2 august 2012, 15:28
300 de oameni de la Mina de Uraniu din judeţul Suceava vor viaţa mai bună promisă de liderii USL. Ei stau blocaţi în mină de ieri şi îşi riscă viaţa. Şefii Regiei spun că vor face o analiză economică pentru a vedea dacă sunt resurse financiare, deşi politicienii din USL garantau că sunt bani.
Aproape 300 de mineri s-au blocat de ieri după-amiază în mina de la Botuşana a Companiei Naţionale a Uraniului - Sucursala Suceava, în semn de protest faţă de salariile pe care le primesc şi care nu au crescut deloc în ultimii ani. Protestul a început după ce minerii nemulţumiţi au discutat cu conducerea companiei, însă nu au ajuns la nici o înţelegere.
"Ăsta nu e minerit, e bătaie de joc"
"Din 2009 nu ni s-a mai dat un leu în plus la salariu, din contră. Atunci luam 1.700-1.800 de lei salariu, acum am ajuns la 1.000 de lei", îşi varsă oful Gavril Dumbravă, care lucrează în minerit de 20 de ani, din care ultimii 12 la mina de uraniu. "Lucrăm în pericol în subteran şi în mediu toxic şi avem un salariu de mizerie. Ăsta nu e minerit, e bătaie de joc", se revoltă un alt ortac. Sutele de mineri de la Botuşana au înaintat în această dimineaţă la circa 500 de metri în galerie. "Vom întreprinde toate măsurile necesare pentru ca viaţa protestatarilor să nu fie pusă în pericol şi vom face demersurile necesare pentru a stabili un dialog constructiv între cele două părţi", a declarat astăzi prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu. Ce vor minerii
Prefectul Florin Sinescu a prezentat care sunt revendicările minerilor: creşterea salarială cu 30% pentru personalul din subteran; acordarea a 3 premii anuale în valoare de câte 800 lei; actualizarea sporului de pericol; acordarea hranei zilnice în sumă de 15 lei; acordarea tichetelor de masă neimpozabile; acordarea tichetelor cadou de 300 lei şi creşterea sporului de radiaţii la 30%. Reprezentanţii Companiei Naţionale a Uraniului au declarat că până la finele acestei luni vor efectua o analiză economică, pentru a avea o viziune clară asupra posibilităţii de a soluţiona revendicările protestatarilor, analiză ce va fi dezbătută în cadrul Consiliului de Administraţie, motiv pentru care au solicitat protestatarilor să le acorde un răgaz. Ortacii însă au intrat în subteran şi au de gând să nu mai iasă de acolo până când nu le vor fi rezolvate revendicările.