S-a dat startul la oferta de acțiuni Transelectrica

S-a dat startul la oferta de acțiuni Transelectrica

De astăzi pot fi subscrise acţiuni Transelectrica în cadrul ofertei publice secundare de vânzare derulată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Atât intermediarii ofertei, cât şi conducătorii Bursei sunt optimişti în ceea ce priveşte rezultatul acesteia.

Potrivit lui Dan Weiler, director executiv Corporate Finance & Investment Banking BCR, acţiunile Transelectrica sunt o investiţie bună în momentul de faţă deoarece se tranzacţionează cu discount faţă de companiile similare listate la bursele europene. Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, a declarat de asemenea că nu vede niciun ingredient care ar lipsi acestei oferte pentru a fi un succes al Bursei şi al României în general.

Subscrierile vor putea fi efectuate până la 27 martie, în intervalul de preţ 14,9 – 19,2 lei pe acţiune, în oricare dintre unităţile teritoriale BCR, la sediile Intercapital Invest şi Swiss Capital, pe site-ul www.ktrade.ro sau prin intermediul firmelor de brokeraj care au semnat un acord cu sindicatul de intermediere (în număr de 31, disponibile pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, www.bvb.ro).

O particularitate a ofertei este transparenţa totală pe perioada derulării, evoluţia ordinelor de cumpărare putând fi urmărită în timp real, la fel ca şi în cazul societăţilor cotate la Bursă. Preţul final va fi stabilit separat pe fiecare tranşă în parte (cea a investitorilor mari şi cea a investitorilor mici), în aşa fel încât să se asigure maximizarea numărului de acţiuni vândute. În acest fel apare cea de-a doua particularitate, şi anume existenţa, cel mai probabil, a două preţuri diferite la finalul ofertei publice.

Acţiunile companiei au scăzut astăzi, în primele trei ore de tranzacţionare, cu 4,57%, investitorii anticipând, se pare, un preţ final al ofertei în partea de jos a intervalului publicat ieri de Ministerul Economiei.

Fondul Proprietatea, magnet pentru marii investitori internaţionali Reprezentanţii celor trei companii membre ale sindicatului, Banca Comercială Română (în calitate de manager), Intercapital Invest şi Swiss Capital, împreună cu conducerea Transelectrica şi cu cea a Bursei de Valori Bucureşti, au participat la 34 de întâlniri cu bănci şi fonduri de investiţii internaţionale la Varşovia, Frankfurt, Stockholm, Tallinn şi Londra în ultimele săptămâni. După cum a recunoscut Dan Weiler, includerea Transelectrica în portofoliul Fondul Proprietatea a fost un factor important în a-i determina pe marii investitori să participe la aceste întâlniri, mai ales la cele 16 organizate la Londra.

De succesul road show-ului organizat în mai multe centre financiare europene depinde rezultatul ofertei, având în vedere că 90% din acţiuni vor fi alocate investitorilor mari (cu subscrieri peste 500.000 lei), şi doar 10% celor mici.

În afară de investitorii internaţionali au fost abordate şi fonduri de investiţii locale precum SIF-urile sau Fondul Proprietatea, în cadrul unei întâlniri din luna februarie. Directorul general al Transelectrica, Octavian Lohan, a afirmat că şi investitorii mari care au subscris la oferta publică iniţială din 2006 sunt interesaţi, în mare parte, să cumpere acţiuni şi acum.

Privatizarea pe Bursă a companiilor de stat Vânzarea a 15% din acţiunile Transelectrica este primul pas dintr-un demers mai amplu, prin care Guvernul intenţionează să mai vândă prin Bursă încă 15% din acţiunile Transgaz şi să listeze alte două companii, Romgaz şi Hidroelectrica. O etapă preliminară a acestui program a avut loc în vara anului trecut, când statul a încercat, fără succes, să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom la un preţ minim de 0,37 lei pe titlu.

În prezent, Ministerul Economiei este principalul acţionar al Transelectrica, cu 73,6882% din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 13,4990% din acţiuni, restul de 12,8127% fiind acţiuni liber transferabile, rezultate din majorarea de capital efectuată la listarea companiei, în 2006.

Ne puteți urmări și pe Google News