Comisia Europeană a adoptat marți, 29 martie, noi norme privind certificatul verde COVID-19, care țintesc de această dată persoanele minore. Deși inițial documentul amintit expira, în cazul celor de până la vârsta de 18 ani, în termen de 270 de zile de la administrarea schemei complete de vaccinare, ulterior fiind necesară și vaccinarea cu rapel, copiii pot circula în țările europene fără a mai fi împiedicați de această regulă.
Certificatele verzi COVID-19 nu vor mai expira, în cazul minorilor, după 270 de zile de la vaccinarea cu schema completă, se arată într-un comunicat al reprezentanței Consiliului European în România. Deși EMA a autorizat vaccinarea cu doza rapel anti-coronavirus pentru copiii cu vârste de peste 12 ani, nu toate statele consideră această măsură imperativă astfel încât regulile de călătorie pentru minori se vor schimba.
Se schimbă regulile de călătorie pentru minorii cu certificat verde
„Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanţe. În urma discuţiilor cu experţi din domeniul sănătăţii publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire. Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.
Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a atras atenția că pandemia nu a dispărut, iar vaccinarea anti-coronavirus rămâne, în continuare, o măsură „vitală” pentru oameni.
„Mesajul nostru nu s-a schimbat: vaccinaţi-vă, inclusiv cu dozele de rapel cât mai curând posibil. Vaccinarea salvează vieţi şi este esenţială pentru noi toţi”, a spus comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.
Termen de implementare pentru România: 6 aprilie
Potrivit comunicatului emis de reprezentanța Consiliului European în România, până pe data de 6 aprilie, statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să adopte noile modificări în cazul persoanelor cu vârste de până în 18 ani.
În altă ordine de idei, statele membre ale UE au acum dreptul de a afla când o altă țară din cadrul blocului comunitar revocă un certificat digital COVID-19 datorită noii funcții introduse în sistem.
Într-un comunicat de presă emis de Comisia Europeană pe 21 martie, s-a dezvăluit că aceasta a adoptat un mecanism UE care permite autorităților relevante din țările UE să anuleze documentele COVID-19 frauduloase sau eronate.
Anterior, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a anunțat că statele membre ale UE au emis, anul trecut, peste 1,7 miliarde de certificate digitale UE, care au fost concepute pentru a facilita procesul de călătorie pentru persoanele care au finalizat procesul de imunizare împotriva coronavirus.