S-a dat lege. Refugiații din Ucraina vor primi permis de ședere în România și vor avea CNP

S-a dat lege. Refugiații din Ucraina vor primi permis de ședere în România și vor avea CNP Sursa: arhivă EVZ

Executivul a stabili condițiile în care ucrainenii care au fugit din calea bombardamentelor vor primi protecție în România. Nu trebuie să facă cerere. Oamenii vor primi automat un permis de ședere și un CNP.

Guvernul Româniai a adoptat, în ședința de vineri, 18 martie, o HG care stabilește condițiile în care se acordă protecţie temporară refugiaților din Ucraina care au fugit din calea războiului.

„Actul normativ stabileşte condiţiile în care este asigurată protecţia temporară tuturor persoanelor care au fost nevoite să părăsească Ucraina din cauza conflictului armat izbucnit la 24 februarie, precum şi sursa de finanţare a cheltuielilor necesare. România transpune astfel recenta Decizie a UE nr. 382/2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina şi introducerea unei protecţii temporare a acestor cetăţeni“, a transmis, vineri, 18 martie, Guvernul României.

Vor primi permis de ședere și CNP

Potrivit actului mormativ, vor beneficia de protecţie temporară pe teritoriul României străinii şi apatrizii care îşi aveau reşedinţa legală în Ucraina și care nu se mai pot întoarce în țara natală în condiții sigure, din cauza războiului. Potrivit Guvernului, măsurile de protecție se vor aplica atât celor care au venit în România după 24 februarie, data la care Rusuia a atacat Ucraina, dar și celor care se aflau deja pe teritoriul țării noastre în momentul în care a izbucnit războiul.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, vor beneficia de protecţie şi străinii care nu sunt cetățeni Ucrainene, dar care beneficiau de statut protejat la Kiev și acum au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

„Acestor persoane le va fi eliberat un permis de şedere pe teritoriul României de către Inspectoratul General pentru Imigrări şi le va fi atribuit un cod numeric personal, în mod similar celui atribuit solicitanţilor de azil. Acordarea protecţiei temporare se face automat, ea nu trebuie solicitată de către persoane”, a mai transmis Guvernul.

Aproape 3 milioane de refugiați

Cheltuielile generate de acordarea protecţiei temporare care decurg din aplicarea dispoziţiilor prezentei hotărâri se asigură de la bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile.

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Migraţie anunţă că peste 2,8 milioane de oameni s-au refugiat în afara Ucrainei din cauza invaziei militare ruse. Cei mai mulţi au ajuns în Polonia, peste 1,57 milioane.

Ultimul bilanț al Poliției de Frontieră arată că 425.786 de persoane din Ucraina au trecut granița în România din 24 februarie și până în 14 martie.