S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră

S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră Sursă: arhivă EVZ

Situația dintre Ucraina și Rusia este una din ce în ce mai tensionată. Acțiunile militare ale autorităților de la Moscova determină NATO să ia măsuri radicale pentru a susține statele europene. Emanuel Macron a anunțat participarea cu o prezență militară avansată a Alianței în România.

Surse oficiale de la Casa Albă susțin că Rușii sunt pregătiți pentru un atac în vestul Ucrainei. Asaltul ar putea avea loc în orice moment, avertizează aceștia, așa că au început să ia măsuri pentru protejarea statelor europene.

Miercuri seara, Emanuel Macron a făcut un anunț important pentru România, chiar în fața unor șefi militari. Potrivit acestuia, Franța este disponibilă să participa cu o prezență militară avansată a NATO în țara noastră.

Nathalie Loiseau, lider al grupului Renew din Parlamentul European, a scris pe Twitter: „Emmanuel Macron anunță disponibilitatea Franței de a participa cu o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este în solidaritate cu statele europene preocupate de securitatea lor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

România este în pericol în conflictul dintre Rusia și Ucraina?

Decizia președintelui francez vine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a anunțat faptul că Rusia a început deja operațiuni militare împotriva Ucrainei.

„Avem informații care indică faptul că Rusia a poziționat deja în avans un grup de agenți operativi pentru efectuarea unei operațiuni „sub drapel fals” în estul Ucrainei. (...) Actorii de influență ruși încep deja să inventeze provocări generate de Ucraina, în presa controlată de stat și pe rețelele de socializare, prin care să se justifice o intervenție a Rusiei", Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Referitor la situația României, un jurnalist din presa europeană susține că „o strategie a Rusiei era invazia (militară - n.r.) spre Moldova către România”.

„Ceea ce am auzit atunci era că un asalt cu tancuri din Crimeea şi o debarcare la Odesa şi apoi patrularea către vest. Întotdeauna am spus că este o situaţie fluidă şi un scenariu dinamic. Depinde de planurile Rusiei dacă va fi un asalt restrâns sau larg către Transnistria sau Moldova pentru a lega teritoriile ocupate de Rusia cu alte ţări între ele. Acesta a fost subiectul principal, să conecteze diferite foste enclave sovietice între ele”, a spus jurnalistul Julian Ropcke.