Sute de ofițeri ruși au creionat planul Moscovei de a ataca Ucraina. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a primit toate informațiile necesare și planul pentru atacul din dimineața de 24 februarie.
Potrivit anchetatorilor Bellingcat, planul prin care Rusia a atacat Ucraina a fost pus la cale de 120 de ofiţeri ai Direcţiei 5 din Serviciul Federal de Securitate şi 40 de angajaţi ai Direcţiei Principale de Informaţii a Statului Major al Federaţiei Ruse (GRU).
Jurnalistul rus Hristo Grozev a precizat că Putin a primit toate informațiile necesare și planul pentru atacul din dimineața de 24 februarie asupra Ucrainei.
Crearea planului a ținut cont și de instabilitatea politică și starea de protest din Ucraina, ofițerii analizând fiecare informație primită de la agenții recrutați.
Răboi în Ucraina. Majoritatea acestor ofiţeri au lucrat sub acoperire
În ceea ce privește activitatea Direcției Generale de Informații a armatei ruse, cei 40 de angajați implicați nu au avut o sarcină bine stabilită de la început.
„De exemplu, departamentul 29155 - format din aproximativ 50 de persoane, care obişnuiau să se ocupe în principal de sabotaj şi asasinate în Europa - acum se ocupă doar de Ucraina. Cel mai probabil, la fel şi cu alte departamente", a spus anchetatorul Bellingcat.
Imediat după ce războiul a început, o parte dintre agenții pe care GRU au refuzat să mai lucreze cu supraveghetorii lor. De asemenea, încrederea în FSB a scăzut considerabil în aceste luni, rolul serviciului fiind limitat.
„Observăm o situaţie care reflectă războiul din 2014, când FSB a câştigat încrederea lui Putin de la GRU după ce a început invazia Donbasului”, a adăugat anchetatorul.
Grozev a declarat, în urmă cu câteva luni, că liderul de la Kremlin a reușit să „epureze” FSB, prin pedepsirea a peste 150 de ofițeri ai serviciului 5. Aceștia au fost angajați cu „problema ucraineană.”
Problemele din interiorul FSB au fost aduse la lumină de către jurnalistul Andrii Soldatov, la jumătatea lunii martie. El a precizat că șeful serviciului, Serghei Beseda, a fost plasat în arest, apoi transferat la închisoarea Lefotovo. În prezent se află într-un centru de arest preventiv.
Beseda este cercetat de către Departamentul de Investigaţii Militare din cadrul Comisiei de Investigaţii.
Mai mult, Grozev a vorbit despre reținerea de către FSB a directorului adjunct al Gărzii Ruse, Roman Gabrilov.
„Unele surse consideră că aceasta se datorează „scurgerii de informaţii militare care au dus la moartea unor persoane”, alte două susţin că cauza ar fi fost „utilizarea cu risipă a combustibilui”, a declarat jurnalistul rus, notează Adevărul.