Russia Today atacă Evenimentul Zilei pentru că a dezvăluit implicarea Kremlinului în asasinarea unui dizident
- Alexandra Iancu
- 23 ianuarie 2016, 10:01
Asasinarea lui Litvinenko s-a comis, "cel mai probabil", cu acordul liderului de la Kremlin şi al generalului Nikolai Patruşev, fostul şef al FSB din perioada 2000-2008 şi actualul secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, arată mult aşteptatele concluzii ale anchetei privind asasinarea fostului agent rus și critic al Kremlinului, Alexandr Litvinenko.
La scurt timp după apariția articolului privind implicarea Kremlinului în uciderea lui Litvinenko, publicația Russia Today ataca Evenimentul Zilei.
Iată articolul în urma căruia publicația propagandistă s-a activat:
Alexandr Litvinenko a murit în noiembrie 2006 după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv, substanţă care i-a fost administrată în ceaiul servit la Hotelul Millenium din capitala Marii Britanii, în compania foşilor spioni ruşi Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, cu trei săptămâni înainte de a se stinge.
Până în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere pentru moartea sa, dar potrivit presei britanice, concluziile preliminare ale anchetei sunt categorice şi toate conduc către o implicare a Rusiei. Şi există câteva argumente puternice în acest sens: 97 la sută din poloniul produs în lume este fabricat în Rusia, Moscova a făcut tot posibilul pentru a obstrucţiona ancheta şi, cu trei săptămâni înainte de moartea sa, Aleksandr Litvinenko s-a întâlnit cu cei doi foşti colegi din perioada în care a activat în FSB (fostul KGB).
Richard Horwell, avocatul Poliţiei Metropolitane din Londra, spunea recent că „cei care au planificat asasinarea lui Litvinenko nu au dorit să fie descoperită. Poloniul este un agent al morţii tăcut, invizibil şi, de cele mai multe ori, nedetectabil.” Tot el a mai explicat: „Ce ar avea Rusia de ascuns şi de ce toate aceste impedimente în calea adevărului? Dovezile arată că, singura explicaţie credibilă este aceea că, într-o formă sau alta, statul rus a fost implicat în asasinarea lui Litvinenko.”
Suspecţii identificaţi au fost Andrei Lugovoi, fost agent KGB şi fostul bodyguard al lui Boris Berezovski, acum deputat în Duma de Stat, și Dmitri Kovtun, om de afaceri. Cu ei s-a întâlnit, la un hotel din centrul Londrei, Aleksandr Litvinenko cu trei săptămâni înainte de moartea sa. Există ipoteza că ei i-ar fi turnat poloniu radioactiv în ceai. Nu au ajuns în faţa justiţiei, pentru că Rusia a refuzat să îi extrădeze. De pe patul de spital, însă, Litvinenko a lăsat cu limbă de moarte numele celui care a ordonat asasinarea lui. „Era încă în stare să vorbească, a putut să spună că Putin este responsabil pentru moartea sa”, a declarat văduva disidentului, Marina Litvinenko.
Iar Ben Emmerson, avocatul văduvei, a adăugat că „Putin şi clica sa au legături cu crima organizată, cu cei care sunt dispuşi să-i elimine pe cei care le stau în cale, iar domnul Litvinenko a fost eliminat din acest motiv”.
Rusia a negat mereu orice legătură cu moartea lui Alexander Litvinenko. La fel cum s-a delimitat şi de alte cazuri de morţi suspecte - cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, al magnatului Boris Berezovski şi al omului de afaceri Aleksandr Perepilicinîi, toţi opozanţi ai actualului regim de la Kremlin. Mai mult, Putina a sfidat opinia publică internaţională şi l-a decorat anul trecut pe Andrei Lugovoi, pentru “contribuția sa la dezvoltarea sistemului parlamentar rus și pentru rolul său activ în viața legislativă”.
La rândul său, Marea Britanie a pus intersele sale naţionale mai presus de adevăr astfel că, potrivit AFP, pentru a nu tensiona relațiile cu Rusia, guvernul britanic l-a obstrucționat permanent în desfășurarea anchetei pe judecătorul Robert Owen, desemnat să cerceteze circumstanțele decesului. Într-o scrisoare adresată acestuia și publicată pe 19 iulie 2013, ministrul britanic de interne Theresa May a admis că “relațiile internaționale au fost un factor în decizia luată de guvern” de a nu-i autoriza inițierea unei investigații publice, procedură care, aparent contrar numelui său, permite în sistemul judiciar britanic și consultarea unor documente confidențiale. (https://www.litvinenkoinquiry.org)
Fostul colonel FSB Alexandr Litvinenko a cerut azil în Marea Britanie după ce a anunţat că se pregăteşte asasinarea oligarhului rus Boris Berezovski. În Rusia, împotriva lui Litvinenko a fost deschis un dosar penal în temeiul articolelor privind „divulgarea secretelor de stat” și „trădare.”
Alexandr Litvinenko şi istoricul Iuri Felshtinski au scris și publicat în 2002 cartea „FSB explodează Rusia”, care susține că atacurile organizate de „ceceni” în anul 1999 au fost puse la cale de FSB cu scopul aducerii la putere a lui Vladimir Putin (cartea a fost inclusă în lista materialelor extremiste in Rusia). În plus, Litvinenko a fost un critic vocal al lui Putin, susținând că președintele a fost implicat în diverse activități criminale, tot el fiind cel care a ordonat asasinarea Annei Politkovskaia.