Rusofilii Plahotniuc și Șor ar sta în spatele surselor media suspendate în Republica Moldova. Avertisment de la SIS

Rusofilii Plahotniuc și Șor ar sta în spatele surselor media suspendate în Republica Moldova. Avertisment de la SIS Sursa foto: Facebook/Vladimir Plahotniuc

În Republica Moldova, activitatea companiei Media Content Distribution, care deține un post TV și unul de radio, a fost suspendată într-un caz de siguranță națională.

Se pare că Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor ar sta în spatele acestor rampe media și ar fi beneficiari direct. Decizia fost adoptată de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională pe 20 martie.

La bază au stat informațiile furnizate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din țara vecină, legate de implicarea celor doi rusofili.

De ce au fost suspendate două canale media din Republica Moldova

„Este vorba de beneficiarii efectivi, atât. -Dumneavoastră știți cine sunt ? -În urma raportării, notei informative pe care au oferit-o membrii Consiliului, mai cu seamă SIS, pentru că beneficiarii efectivi sunt domnul Plahotniuc și domnul Șor. Respectiv, în baza informației respective s-a luat decizia practice unanimă de a retrage licența temporar”, a afirmat Natalia Bejan, membru al Consiliului, la TV8.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest caz, cele mai multe suspiciuni au fost legate de „banii investiți în companiile respective”. Or anume o sesizare în acest sens ar fi sat la baza acestor verificări.

„Probabilitatea de prinde infractorii cei care spală bani sau care nu au primit bani în mod corect în companiile respective. (...)În cazurile astea este real vorba despre companii în care este demonstrat legătura cu surse financiare la care sunt foarte multe întrebări. ”, a punctat Dabija.

Aceasta a mai menționat că prin acest filtru „va trece tot audiovizualul”. Or, au fost recepționate deja 40 de dosare, din aproape 100, așteptate de la companiile media.

De asemenea, prin filtrul Consiliului vor trece și alte domenii precum infrastructura, domeniul energetic, telecomunicații și altele, în baza unei analize de risc. Iar pentru mai multă eficiență, urmează a fi realizate unele modificări legislative.

„Înțeleg motivația autorităților de a face asta și probabil e nevoie de o analiză de risc. Dacă audiovizualul este un domeniu de risc sau infrastructura, atunci da și apoi etapa următoare, iarăși în baza analizei de risc, care companii din acest sector ar trebui supuse verificării. Fiindcă dacă le analizezi pe toate, tot nu un semnal bun”, a afirmat analistul financiar, Dumitru Vicol, conform tv8.md.