Rusoaica pe care o detestă toți ucrainenii. Este acuzată de crime împotriva umanității

Sursa foto: Kremlin

De la începutul războiului, autoritățile de la Kiev au reclamat, în mai multe rânduri dispariția unor copii ucraineni, luați de lângă familiile lor naturale și deportați în Rusia. În spatele acestei operațiuni se află o femeie care îndeplinește ordinele lui Vladimir Putin, deși pozează în mamă iubitoare, salvatoare a copiilor din teritoriile ocupate de Rusia în Donbas.

Maria Lvova-Belova este comisarul pentru drepturile copilului al luiVladimir Putin. Iar de la începutul războiului din Ucraina se pretinde „salvatoarea” micuților ucraineni din teritoriile ocupate, pe care îi scoate din familiile lor.

Rolul ei în planul politic al lui Vladimir Putin este de a lua copiii ucraineni din familiile naturale și de a-I deporta în Rusia. Aici sunt adoptați, ulterior, de familiile rusești, dat fiind că țara se confruntă cu o scădere a demografiei este acela de a deporta copiii ucraineni din teritoriile ocupate cu forța de armata lui Putin pentru a fi ulterior adoptați de familii rusești.

Maria Lvova-Belova numește ceea ce face drept o operațiune de salvare, iar ea se descrie drept o salvatoare a acestor copii. În schimb, organizațiile umanitare internaționale, precum Amnesty International descrie acest lucru drept crimă de război și crimă împotriva umanității.

„Autoritățile ruse au transferat și deportat cu forța civili din zonele ocupate ale Ucrainei în ceea ce reprezintă crime de război și probabil crime împotriva umanității”, se arată într-un document al Amensty Internațional.

Cine este Maria Lvova-Belova

În vârstă de 38 de ani, Maria Lvova-Belova este comisarul rus pentru drepturile copilului, funcție pe care o deține din 2021. Ea a fost descrisă de France24 drept o blondă elegantă care se prezintă drept o mamă pudică și devotată, care vine în ajutorul copiilor din Rusia și Ucraina.

Fostă profesoară de chitară, Lvova-Belova a văzut o șansă extraordinară în războiul din Ucraina pentru a-și lansa cariera. Și nu a ratat-o.

Căsătorită cu un fost informatician transformat în preot ortodox, Lvova-Belova are cinci copii biologici și a mai adoptat alți cinci. Între aceștia este și un adolescent ucrainean pe care l-a adus din orașul ucrainean Mariupol. De asemenea, este tutore legal a 13 copii cu handicap plasați în cadrul unor organizații caritabile pe care le-a fondat. O parte dintre aceste structure au fost acuzate de abuz de fonduri, în presa de opoziție din Rusia. Chiar și așa ei nu i s-a întâmplat nimic.

În Rusia, familia numeroasă a Mariei Lvova-Belova este prezentată drept un exemplu, atât de Partidul Rusia Unită, condus de Vladimir Putin, cât și de Biserica Ortodoxă.

Politica lui Putin de „dezucrainizare”

În Ucraina, Lvova-Belova care pretinde că „salvează” copiii strămutați sau orfani, este văzută altfel, ca o persoană malefică ce se ocupă de răpirea micuților din familiile lor. Ea a organizat deportarea a sute de copii ucraineni din teritoriile ocupate. Numele copiilor sunt schimbate și li se dau noi pașapoarte rusești în schimbul vechilor lor identități.

Sute, sau chiar mii de copii ucraineni sunt „adăpostiți” în Rusia, datorită eforturilor sale, se laudă femeia pe rețelele de socializare, dar și la posturile de propagandă.

În realitate, susțin jurnaliștii francezi, copiii din orfelinatele, spitalele, centrele sociale sau centrele de plasament din teritoriile ocupate ale Ucrainei sunt oferiți familiilor rusești împreună cu plata de către statul rus.

De altfel, Moscova nu a făcut nici o încercare să-și ascundă politica de deportare a copiilor care este în concordanță cu „dezucrainizarea” ordonată de Putin. În 2022, Rusia a adoptat o lege care a facilitat adoptarea copiilor ucraineni de către ruși și a îngreunat posibilitatea ca familiile ucrainene să își revendice copiii răpiți.

Sursa foto: Kremlin

Ucraina reclamă deportările copiilor în Rusia

Deportarea forțată în masă a persoanelor în timpul unui război este clasificată de dreptul umanitar internațional ca fiind o crimă de război. Într-un raport publicat în luna noiembrie a anului trecut, Amnesty International spune acest lucru în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina.

„Autoritățile ruse au transferat și deportat cu forța civili din zonele ocupate ale Ucrainei în ceea ce reprezintă crime de război și probabil crime împotriva umanității”, se arată în document.

În decembrie 2022, asociația franceză „Pour l'Ukraine, pour leur liberté et la nôtre” (Pentru Ucraina, pentru libertatea lor și a noastră), a cerut Curții Penale Internaționale să examineze acuzațiile de „genocide” pe fondul deportării copiilor ucraineni. La începutul lunii decembrie, Ucraina a susținut că 13.000 de copii au fost deportați în Rusia, adăugând că este puțin probabil să fie „cifra finală”. La rândul său, Rusia afirmă că a primit cinci milioane de refugiați din Ucraina.

După ce a vizitat regiunile anexate în toamna anului trecut, Maria Lvova-Belova își propune, în 2023, să deschidă „centre pentru adolescenți” în teritoriile ocupate. Aici, copiii ucraineni vor fi internați și vor primi o atenție specială. Pentru aceasta, ea și-a propus să desfășoare echipe care să ajungă la „copiii străzii” din teritoriile ocupate, conform France 24.