Evenimentul Zilei > International > Rusoaică arestată pentru SPIONAJ. Vladimir Putin NEAGĂ totul. Intelligence-ul rus nu știe nimic despre ea
Rusoaică arestată pentru SPIONAJ. Vladimir Putin NEAGĂ totul. Intelligence-ul rus nu știe nimic despre ea

Rusoaică arestată pentru SPIONAJ. Vladimir Putin NEAGĂ totul. Intelligence-ul rus nu știe nimic despre ea

Rusoaica Maria Butina, a fost arestată în Statele Unite ale Americii fiind acuzată de spionaj. Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin a afirmat, marţi, că nu are cunoştinţă că studenta de 30 de ani ar face parte din serviciul de informații rus.

Maria Butina, o studentă de 30 de ani, este suspectată că a încercat să se infiltreze în National Rifle Association (NRA) și să influențeze politica SUA față de Rusia. După ce avocații ei și procurorii americani au făcut o înțelegere, este de așteptat ca Maria Butina să pledeze vinovată, potrivit agerpres.ro

„Ea riscă 15 ani de închisoare. Pentru ce? I-am întrebat pe toți șefii serviciilor noastre de informații ce se întâmplă. Nimeni nu știe nimic despre ea”, a afirmat Vladimir Putin.

Maria Butina a fost arestată în luna iulie, la Washington. Rusoaica este acuzată că a acționat ca „agentă nedeclarată a unui Guvern străin” și de „complot” pentru infiltrarea unor organizații politice „în vederea promovării intereselor Federației Ruse”

Tânăra s-a făcut cunoscută unui grup de lobby conservator militând pentru „Dreptul la arme”, o organizație rusă pro-arme, care este finanțată de Aleksandr Torșin, un bancher apropiat de președintele Vladimir Putin.

Potrivit acuzării, Maria Butina și Aleksandr Torșin au încercat să creeze „canale neoficiale” de comunicare” ce ar fi putut fi „utilizate de Federația Rusă pentru a pătrunde în aparatul decizional național”.

Prin urmare, anchetatorii se interesează de contactele ei multiple din 2015 cu responsabili ai NRA, organizație puternică despre care sursa citată scrie că îi este favorabilă Partidului Republican, datorită legăturii ei amoroase cu Paul Erickson, un militant.

În fapt, era vorba despre participarea la conferințele NRA pentru a stabili contacte cu responsabili republicani sau de a organiza dineuri „prietenești și pentru dialog” în scopul favorizării unei „diplomații informale” pentru încălzirea relațiilor foarte tensionate între cele două puteri.