Rușii nu se arată speriați de contraofensiva Ucrainei. Mai așteaptă puțin, iar apoi iese la „atacuri intense”

Rușii nu se arată speriați de contraofensiva Ucrainei. Mai așteaptă puțin, iar apoi iese la „atacuri intense”Presa rusă de stat publică informații catalogate ca „false” despre trupele ruse. Sursa foto: Facebook

Forţele ruse ar putea opri contraofensiva ucraineană în aproximativ trei săptămâni, după care ar putea să treacă la „acţiuni intense” pe câmpul de luptă, a declarat marţi şeful Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului), Andrei Kartapolov.

„Dacă totul continuă în acest ritm, cred că în aproximativ trei săptămâni vom ajunge să respingem contraofensiva şi să trecem la acţiuni intense”, a declarat deputatul rus în emisiunea Soloviov Live, citat de EFE.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, afirmase luni că forţele ucrainene au recucerit în total 113 kilometri pătraţi în sudul ţării de când au început contraofensiva în urmă cu două săptămâni.

Până în prezent, oficiali ruşi au recunoscut doar pierderea controlului asupra unui sat din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, însă armata rusă nu a confirmat pierderea satului respectiv, în timp ce Kievul a raportat recucerirea a opt mici localităţi.

Pierderi grele de personal în tabăra adversă

În acelaşi timp, ambele părţi raportează lupte grele în sudul Ucrainei şi evidenţiază pierderi grele de personal şi echipament militar în tabăra adversă.

Tactica forţelor ucrainene nu constă în avansa, ci în a provoca "pierderi cât mai mari posibil" trupelor ruse, a declarat marţi reprezentantul autoproclamatei republici populare Lugansk, Andrei Marociko.

"Comandamentul militar ucrainean încearcă să ne epuizeze forţele în anumite sectoare pentru a sparge liniile de apărare de acolo", a declarat Marociko, citat de agenţia de presă rusă oficială TASS.

El a adăugat că pe frontul din Liman, în partea de nord a regiunii Doneţk (est) şi la vest de regiunea Lugansk (est), unităţile ucrainene întreprind diferite stratageme, încercând să atace pe flancuri trupele ruse.

„În grupuri mici, inamicul încearcă să înainteze pe flancuri şi să încercuiască o parte din trupele noastre şi să distragă atenţia unităţilor ruse de la axele principale ale atacurilor lor", a explicat Marociko.

Reprezentantul prorus al regiunii Lugansk a indicat că aceste acţiuni ale forţelor ucrainene se desfăşoară în apropierea localităţilor Nevske, Makiivka, Ternî, ultima fiind situată în regiunea Doneţk.

Acțiuni la nivel tactic

În ultimele două săptămâni, forţele ucrainene au fost angajate mai degrabă în acţiuni la nivel tactic - contraatacă şi atacă -, iar contraofensiva pe scara largă a Ucrainei nu a început încă, consideră expertul militar ucrainean Oleksandr Melnik, citat marţi de Unian.

"Covenţional vorbind, putem spune că ofensiva a început în sensul că etapa pregătitoare - parte integrantă a operaţiunii - continuă", a declarat Melnik într-un interviu pentru portalul local Obozrevatel. Potrivit acestuia, partea ucraineană nu a angajat încă forţele sale principale în contraofensivă.

Până în prezent, conform unor date, Ucraina a angajat nu mai mult de un sfert din rezervele pe care le pregăteşte de multe luni pentru contraofensiva sa de amploare.

În acelaşi timp, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Moscova deţine informaţii potrivit cărora Ucraina plănuieşte să atace Crimeea, aflată sub control rusesc, cu rachete cu rază lungă de acţiune americane şi britanice şi a avertizat că Rusia va riposta dacă acest lucru se va întâmpla, potrivit Reuters.

Rusia a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, dar consideră că aceasta nu face parte din ceea ce ea numeşte „operaţiunea sa militară specială”, concentrată în estul şi sudul Ucrainei, unde Kievul luptă pentru a-şi recâştiga teritoriul.

Kievul vrea să-și recupereze tot teritoriul pierdut

Kievul, care spune că luptă pentru supravieţuirea sa într-un război de cucerire colonial, doreşte să-şi recupereze întregul teritoriu ocupat de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea, unde se afla baza navală rusă din Marea Neagră.

Şoigu a declarat marţi, într-o reuniune cu responsabili militari, că Moscova deţine informaţii potrivit cărora Ucraina ar plănui să atace Crimeea cu sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune HIMARS, furnizate de SUA, şi rachete de croazieră Storm Shadow, furnizate de Regatul Unit.

"Utilizarea acestor rachete în afara zonei operaţiunii noastre militare speciale ar însemna că SUA şi Marea Britanie ar fi total antrenate în conflict şi ar duce la lovituri imediate asupra centrelor de decizie din Ucraina", a declarat ministrul rus al apărării.

Generalii şi politicienii ucraineni au declarat în repetate rânduri că nu îşi anunţă planurile militare în avans.

Ucraina spune că a cucerit opt localități de la începutul contraofensivei

Ucraina susţine că a recucerit opt sate de la începutul contraofensivei sale, iar ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, a subliniat că "lovitura cea mare" a Kievului abia urmează să vină, în pofida rezistenţei puternice a trupelor Moscovei.

Rusia a declanşat o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022 în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială”, iar Kievul şi Occidentul o denunţă ca pe un act de agresiune neprovocat şi nejustificat, primul de acest gen împotriva unui stat independent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. (Agerpres).