Din martie, autorităţile de la Moscova nu au reuşit „să albească“ decât 2,5% din sumele estimate iniţial.
Cu o lună înainte de încheierea amnistiei fiscale din Rusia, autorităţile de la Moscova au reuşit să scoată din „zona neagră“ a economiei doar 2,5% din suma pe care o aşteptau atunci când au adoptat legea „privind declararea simplificată a veniturilor dobândite de persoanele fizice“. Astfel, dacă înainte de 1 martie 2007, când s-a dat startul acestei proceduri, Ministerul Finanţelor din Federaţia Rusă estima că va fi legalizată o sumă de 200 de miliarde de ruble (8,1 miliarde de dolari), autorităţile au anunţat, recent, că doar 5 miliarde de ruble (202,3 milioane de dolari) au intrat în legalitate, relatează RIA Novosti. Începând cu 1 martie şi „până la 1 decembrie, cetăţenii Rusiei au plătit 611 milioane de ruble“, a declarat, luni, Serghei Stepaşin, şeful Curţii de Conturi a Federaţiei Ruse. Această valoare a impozitelor înseamnă intrarea în legalitate a unei sume de aproximativ 5 miliarde de ruble. Iar autorităţile nu intenţionează să prelungească termenul stabilit. Şansa ruşilor incorecţi fiscal Ruşii care nu şi-au declarat anumite venituri obţinute până la 1 ianuarie 2006 pot s-o facă în această perioadă, fără să indice sursa banilor. Pentru aceasta, ei trebuie să-şi calculeze singuri impozitul de 13% din sumă, pe care să-l vireze în Trezoreria statului prin intermediul unei bănci autorizate. Astfel, persoanele care îşi declară sumele ascunse le protejează de verificările inspectorilor fiscali în căutarea „păcatelor fiscale“ din anii trecuţi. „Scopul nu a fost să adunăm cât mai mulţi bani la buget, ci să dăm un semnal societăţii că legislaţia va continua să se liberalizeze“, declara cu o lună în urmă vicepremierul Alexei Cudrin, citat de publicaţia „Moskovskie Novosti“.
Reprezentanţii Ministerului de Finanţe speră că, în apropierea termenului de finalizare a amnistiei, populaţia va deveni mai activă în depunerea declaraţiilor. Experienţ a similară din Kazahstan a arătat că aproximativ 90% din plăţi au fost efectuate în ultimele trei zile ale perioadei. Lege cu hibe Motivele pentru care soluţia amnistiei fiscale pare să fie un eşec în Rusia sunt multiple. Bunăoară, procedura nu scuteşte pe nimeni de răspunderea pentru infracţiuni economice paralele, cum ar fi nerespectarea regimului operaţiunilor valutare. De asemenea, dacă cineva declară doar o parte din venitul ascuns, pentru cealaltă parte va trebui să fie amendat conform legii, în cazul în care inspectorii fiscali o vor descoperi. De asemenea, cetăţeanul care vrea să-şi legalizeze sumele provenite din salariu reprezintă un indiciu pentru inspectori care îi duce atât către colegii acestuia, cât şi către angajator. În plus, mulţi ruşi speră că sumele care au intrat în buzunarele lor fără a fi impozitate fie nu vor fi descoperite niciodată, fie le vor putea justifica. În acest context, amnistia fiscală reprezintă o soluţie salvatoare doar pentru cei care sunt deja în procese pentru neplata impozitelor, iar decizia nu a fost încă pronunţată. SUCCES
Metodă veche Autorităţile din Irlanda au decretat, în 1988, zece luni de aministie fiscală. Bilanţul: sumele colectate la buget au fost de 15 ori mai mari decât estimările finanţiştilor. În urma legalizării veniturilor din Italia, în 2001-2002, au fost declarate 61 de milioane de euro. În Kazahstan, în 2001, toţi doritorii au avut posibilitatea să-şi transfere în conturi bancare speciale sumele ascunse de inspectorii fiscali. Astfel, au ieşit din umbră 480 de milioane de dolari. În timpul amnistiei fiscale din Germania, în 2004, populaţia şi firmele şi-au putut legaliza capitalul bănesc dobândit timp de zece ani anteriori, după ce au plătit un impozit de 25% din sumă. Bugetul german a câştigat astfel 1,1 miliarde de euro. În 2004, a avut loc amnistia fiscală pentru persoanele fizice din Belgia. În consecinţă, au intrat în legalitate aproape 500 de milioane de euro.