Ca în fiecare an, concursuri dubioase sunt trimise prin WhatsApp cu puțin timp înainte de Halloween sau de Paște. Și anul acesta se presupune că puteți câștiga un coș cadou gratuit de Halloween de la Milka.
Presupusa competiție se răspândește ca un foc de paie pe WhatsApp. În acest caz, sărbătoarea Halloween este folosită ca un cârlig. Aparent, puteți câștiga un coș cu dulciuri. Dar aceasta este doar praf în ochi. De fapt, cei care trag sforile urmăresc ceva complet diferit.
WhatsApp: Surpriza dulce se dovedește a fi o înșelăciune acră
La prima vedere, anunțul pentru concurs pare valid. Nimeni altcineva decât popularul producător de ciocolată Milka pare să fie în spatele coșurilor cadou gratuite de Halloween. Previzualizarea linkului de pe WhatsApp arată, de asemenea, bomboanele Milka având un aspect înfricoșător, potrivit pentru Halloween.
Dar, dacă te uiți mai atent la mesaj, legătura cu extragerea falsă pare destul de dubioasă. În loc de milka.de, există o secvență rudimentară de numere și cifre cu extensia de domeniu .ru - care înseamnă Rusia. Aici este expusă escrocheria WhatsApp. De ce ar găzdui Milka un concurs german pe un site rusesc?
Infractorii încearcă o altă metodă
În timp ce prima înșelăciune este rapid demascată, o a doua se dovedește a fi ceva mai vicleană. Capturile de ecran obținute de Mimikama arată un simplu link de WhatsApp către „Concurs Milka Halloween Candy”. Previzualizarea arată și adresa oficială a site-ului www.milka.de - dar atenție. Infractorii pot determina singuri textul din previzualizarea linkului. Imaginea afișată pare, de asemenea, serioasă.
Cu toate acestea, adresa web reală de dedesubt arată că totul este o mare fraudă. De data aceasta, site-ul pare a fi găzduit în China - acest lucru este indicat de codul de țară .cn la sfârșitul domeniului.
Loterie falsă cu premiu malware
După cum relatează Futurezone.de , infractorii răspândesc o loterie falsă. Dacă dați click pe linkul atașat, veți ajunge pe un site care aparent este cel al companiei Milka. După câteva întrebări, vi se cere să trimiteți link-ul de participare altor 20 de persoane din lista de contact. După ce faceți acest lucru, se deschid, printre altele, pagini despre aplicații cu capcane de abonament și platforme de cazinou dubioase. Viruşii pot fi, de asemenea, răspândiți în acest fel. În unele cazuri, vi se cere să furnizați și informații personale, dar, de fapt, doar capcane și programele malware așteaptă.
Victimele au declarat că, ulterior, au fost nevoite să se confrunte cu spam-uri pe telefoanele lor mobile. Printre acestea se numără: Pop-up-uri bruște către site-uri de jocuri de noroc dubioase sau reclame intruzive pentru aplicații. Alții spun că au fost redirecționați către un formular de introducere a datelor. Acolo li s-a cerut să dezvăluie date sensibile despre ei înșiși.