Rușii au cu ce: Interceptorul supersonic MiG-31, unul dintre cele mai rapide avioane din lume

Rușii au cu ce: Interceptorul supersonic MiG-31, unul dintre cele mai rapide avioane din lume

Încă de la apariția sa, la începutul anilor 1980, avionul MiG-31 nu a dezămăgit nicio secundă: a fost cel mai rapid interceptor supersonic din Forța Aeriană sovietică, acum din flota rusă.

Capacitatea MiG-31 de a livra încărcături grele la înălțimi și viteze atât de impresionante explică de ce acesta este în prezent singurul avion de luptă rusesc autorizat pentru a fi echipat în serie cu rachete hipersonice Kinzhal, scrie expertul Mark Episkopos pentru NationalInterest.

De la montarea rachetelor hipersonice Kinzhal la implementarea tehnologiei antisatelit, Forțele Aeriene Ruse au planuri mari pentru avionul lor MiG-31. Iar imagini difuzate recent, cu exerciții ale MiG-31 în timp ce interceptează un „intrus” în stratosfera Pământului prezintă într-o nouă luimină capacitățile și rolul modelului MiG-31BM, versiunea upgradată a interceptorului supersonic MiG-31. Clipul prezentat de Ministerul Apărării din Rusia, descrie un scenariu tipic de apărare. O variantă mai veche MiG-31 a jucat rolul unei aeronave de supraveghere care colectează date în spațiul aerian rus. Dar, imediat, două avioane 31BM sunt trimise pentru a intercepta intrusul, după ce au fost alertate de prezența sa de către sistemele radar de la sol. Aparatele 31BM au localizat și au ținitit cu succes intrusul cu „rachete aer-aer” la o distanță de 150 km. Acesta este scenariul standard pentru exercițiile de luptă cu avioane, cu excepția unui detaliu remarcabil: exercițiul a avut loc în stratosferă, zborul MiG-31BM simulând interceptarea la viteze supersonice. „Echipajele au zburat la viteze supersonice de peste 2.800 km/h la altitudinea de 18.000 metri”, potrivit Ministerului Apărării.

Agenția de stat TASS relatează că exercițiul a implicat zece echipaje, simulând mai multe seturi rotative de interceptori și intruși. Având în vedere că 31BM este cea mai recentă variantă din prolifica linie de avioane MiG-31, aceste tipuri de exerciții sunt destinate să testeze un hardware nou și să pregătească piloții.

Viteza avionului MiG-31 îl face prefect ca interceptor de apărare pe teritoriul rus, capabil să treacă prin vastul spațiu aerian al Rusiei pentru a localiza și a ținti intrușii cât mai rapid posibil.

Actualizarea 31BM din 2010 urmează tendința rușilor de păstrare a proiectelor originale de aeronave, integrând în același timp arme moderne. Acestea includ controale digitalizate, un nou ecran LCD și un radar Zaslon-M actualizat, capabil să urmărească simultan până la zece ținte aeriene. MiG-31BM folosește același motor D-30F6 eficient, deși îmbătrânit, ca și avionul MiG-31 original.

Dacă aceste actualizări menite să simplifice misiunile nu sună tentant, asta se datorează faptului că actualizarea majoră a hardware-ului este ținută la păstrare pentru viitorul MiG-41. Programat inițial pentru a intra în producție cel mai devreme la mijlocul anului 2020, MiG-41, avionul hipersonic capabil să zboare la o altitudine de aproape 100.000 de metri va fi „perla coroanei” forțelor aeriene ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News