Rusia vrea referendum în Ucraina pentru măsurile adoptate în ultimile zile
- Paul Ciocoiu
- 24 februarie 2014, 19:00
Rusia consideră că în Ucraina există în prezent tendinţa de a folosi “metode dictatoriale" şi chiar “teroriste" împotriva disidenţilor din regiunile cu populaţie rusă şi cere ca reformele constituţionale anunţate la Kiev să fie supuse unui referendum, se arată într-un comunicat emis astăzi de Ministerul rus de Externe, în care statele occidentale sunt acuzate că implicarea lor în Ucraina este motivată exclusiv de calcule geopolitice.
“Cu acordul tacit al mediatorilor externi, acordul de pe 21 februarie este folosit ca o acoperire pentru a promova scenariul unei schimbări a puterii din Ucraina prin forţă", se afirmă în textul ce vorbeşte şi despre o organizare prea rapidă a alegerilor prezidenţiale anticipate pe data de 25 mai.
“A apărut tendinţa folosirii de metode dictatoriale şi uneori teroriste pentru a suprima disidenţa din mai multe regiuni", adaugă MAE rus, citat de Agerpres, afirmând că îngrijorările exprimate de parlamentarii ucraineni din Crimeea, din sudul şi din estul Ucrainei (regiuni cu o numeroasă comunitate rusă) trebuie luate în considerare.
“Invocând interesele revoluţionare, se validează decizii şi legi care vizează mai ales lezarea drepturilor umanitare ale ruşilor", continuă comunicatul, făcând aluzie la abrogarea legii privind limbile regionale de către Parlamentul de la Kiev, act normativ în baza căruia limba rusă devenise a doua limbă oficială în unele regiuni ucrainene.
Diplomaţia rusă critică şi poziţia “unora dintre partenerii occidentali", care se ghidează “de calculele geopolitice unilaterale, nu de soarta Ucrainei". “Occidentul nu evaluează obiectiv actele criminale ale extremiştilor, nici manifestările neonaziste şi antisemite. Mai mult decât atât, asemenea acte sunt chiar încurajate", citează agenţia RIA Novosti din comunicatul MAE rus.
Anterior, premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat că ţara sa are îndoieli serioase asupra legitimităţii noii puteri instalate la Kiev după înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici şi a dezaprobat decizia statelor occidentale de a o recunoaşte.