Rusia vrea răzbunare pentru sabotarea Nord Stream

Ministerul de Externe din Rusia a declarat că este pregătit să trimită în justiţie cazul exploziilor de la gazoductul Nord Stream, în cazul în care Occidentul nu va investiga problema.

Nord Stream este un subiect sensibil pentru Rusia pentru că explozia gazoductul îi zdruncină economia.

Conductele de gaz, care au costat mai multe miliarde de dolari,Nord Stream 1 şi 2, care transportau combustibil sub Marea Baltică au fost întrerupte de o serie de explozii, în septembrie 2022. Exploziile au avut loc la şapte luni după ce Rusia a invadat Ucraina.

Exploziile de la Nord Stream nu au fost revendicate

Conform declarațiilor Mareia Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe  Rusia a depus „cereri înainte de judecată” împotriva Danemarcei, Germaniei, Suediei şi Elveţiei, pe baza Convenţiei internaţionale pentru reprimarea atentatelor teroriste cu bombă din 1997 şi a Convenţiei internaţionale pentru reprimarea finanţării a terorismului din 1999.

„O etapă premergătoare procesului de soluţionare a litigiilor, o etapă obligatorie prevăzută de convenţii, este acum în curs. Dacă problema nu este rezolvată în această etapă, atunci Rusia intenţionează să trimită chestiunea în instanţă şi să facă recurs la Curtea Internaţională de Justiţie în legătură cu încălcarea de către ţările în cauză a obligaţiilor care le revin în temeiul convenţiilor”, a declarat ea pentru Reuters.

Nord Stream. Sursa foto: Dreamstime.com

Purtătoarea de cuvânt este de părere că și „alte state care ar putea avea ceva de-a face cu exploziile Nord Stream vor urma. Occidentul nu va scăpa cu încercările de a ascunde chestiunea sub covor”.

Rusia acuză fără dovezi SUA și Marea Britanie

Nu numai o singură dată Rusia a spus că Statele Unite şi Marea Britanie s-ar face vinovate de explozia gazoductului, fără a aduce însă nicio dovadă.

”Exploziile conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 sunt un act flagrant de terorism internaţional care intră sub incidenţa unui număr de tratate internaţionale care stabilesc obligaţii de prevenire, suprimare, investigare, urmărire penală şi cooperare cu alte state pentru atingerea acestor obiective. Din păcate, vedem că aceste angajamente nu sunt îndeplinite, în ciuda apelurilor repetate ale Rusiei” a încheiat Zaharova.

Luna trecută a fost emis un mandat de arestare pentru un instructor de scufundări ucrainean de către procurorii germani.

Nord Stream și afacerile murdare ale Germaniei cu Putin

Conductele Nord Stream, făcute special de Germania lui Merkel și Rusia lui Putin pentru a ocoli Ucraina și țările din Europa Centrală și de Est, aduceau gaze ieftine pentru industria germană și din alte state din vestul Europei, fără a ține cont de comentariile țărilor din fostul bloc comunist, în schimbul unor bani care au alimentat ambițiile revizioniste și imperialiste ale dictatorului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Construcția primei perechi de conducte, Nord Stream 1, a fost decisă de Gazprom, BASF, and E.ON în 2005. La deschiderea conductei, din 2011, n-a participat decât Angela Merkel, pentru că din partea Rusiei a fost prezent actualul agitator al amenințărilor nucleare la adresa EuropeiDmitri Medvedev, în urma rocadei cu Vladimir Putin.

Afacerile cu gaze ieftine pentru Europa de Vest la schimb cu bani pentru revizionismul lui Putin a mers atât de bine încât s-a decis construirea unei noi perechi de conducte, sub denumirea Nord Stream 2. Studiul de fezabilitate a început în 2011 dar, după ce Putin a decis să ocupe ilegal Crimeea și să atace Ucraina în Lugansk și Donețk, proiectul era să nu se mai facă, pentru că, din cauza sancțiunilor impuse de ochii lumii Kremlinului, Gazprom s-a plâns că Nord Stream 1 funcționează doar la 50% din capacitate.

Prietenia dintre Angela Merkel - declarată „lidera lumii libere” de presă după alegerea lui Trump în SUA -  și autocratul agresiv de la Kremlin, Vladimir Putin, era încă atât de puternică, în pofida încălcării dreptului internațional al „lumii libere” comise de „țar” în Ucraina, încât Germania a acordat, pe 31 ianuarie 2018, dreptul de a începe lucrările.
Președintele american Donald Trump s-a opus, dar apoi Joe Biden a acceptat construirea Nord Stream 2, în ciuda tuturor încălcărilor dreptului internațional de către regimul Putin.