Evenimentul Zilei > International > Rusia și Iranul își combină sistemele bancare pentru a evita interdicția SWIFT
Rusia și Iranul își combină sistemele bancare pentru a evita interdicția SWIFT

Rusia și Iranul își combină sistemele bancare pentru a evita interdicția SWIFT

Rusia și Iranul își integrează sistemele bancare pentru a evita excluderea din SWIFT, sistemul de comunicare esențial pentru plățile bancare globale. Mai mulți oficiali ai băncii centrale iraniene au confirmat luni parteneriatul cu banca centrală a Rusiei.

Cu toate acestea, banca centrală a Rusiei a refuzat să comenteze pe această temă sau să emită o declarație oficială pe site-ul său.

Noul sistem de comunicare pus la cale de Iran și Rusia va conecta aproximativ 700 de bănci rusești și 106 bănci străine din alte 13 țări, a declarat Karimi. Rusia își propune să folosească noul sistem pentru a-și crește volumul comerțului cu Iranul la 10 miliarde de dolari pe an, potrivit unui raport recent. De asemenea, intenționează să colaboreze cu Iranul pentru a dezvolta o criptomonedă susținută de aur pentru a contesta dolarul american.

„Băncile iraniene nu mai trebuie să folosească SWIFT (la tranzacțiile) cu băncile rusești”, a declarat Mohsen Karimini, viceguvernatorul băncii centrale a Iranului.

„Canalul financiar dintre Iran și restul lumii este în curs de reparare”, a adăugat Mohammad Farzin, șeful băncii centrale iraniene, într-o declarație pe Twitter.

Băncile iraniene au fost excluse pentru prima dată din sistemul SWIFT în 2018, când SUA au reimpus sancțiuni Iranului după ce acesta s-a abătut de la acordul nuclear. Unele bănci rusești selecte au fost, de asemenea, interzise din sistemul de comunicare anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Urmări teribile după excluderea din SWIFT

Excluderea din SWIFT a dus la consecințe grave pentru sistemele bancare ale ambelor națiuni, întrucât rețeaua de mesagerie cu sediul în Belgia este esențială pentru a facilita tranzacțiile financiare între bănci. SWIFT conectează peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări, trimițând în medie 42 de milioane de mesaje pe zi, potrivit site-ului său.

De asemenea, interdicția blochează rezervele de valută ale Rusiei și ale Iranului, ceea ce le îngreunează finanțarea economiilor.

Președintele rus Vladimir Putin a criticat eforturile occidentale de a izola Rusia de economia globală și a declarat anterior că Rusia va răspunde prin consolidarea legăturilor sale cu națiunile prietene. Acesta a manifestat un interes deosebit pentru aprofundarea legăturilor cu Iranul, care are probleme economice pe fondul sancțiunilor occidentale grele.

Iranul va continua să se lupte din punct de vedere economic dacă țara nu va cunoaște o creștere economică, a declarat luni, într-un discurs televizat, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei. Potrivit Centrului de Statistică din Iran, inflația a depășit vertiginos 50%, iar peste jumătate din populație trăiește sub pragul sărăciei.

sursa: markets.businessinsider.com