Evenimentul Zilei > International > Rusia se teme că pierde Republica Moldova. Atac de la Moscova împotriva Maiei Sandu
Rusia se teme că pierde Republica Moldova. Atac de la Moscova împotriva Maiei Sandu

Rusia se teme că pierde Republica Moldova. Atac de la Moscova împotriva Maiei Sandu

Atacurile oamenilor lui Putin vin în contextul apropierii Chișinăului de NATO și de Uniunea Europeană, dar mai ales al ajutorului primit de la România în domeniul energetic. Maria Zaharova a reacționat dur, în condițiile în care planurile Rusiei de a ține Moldova în frig și în întuneric, în această iarnă, par să dea greș.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat-o pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. S-a întâmplat la scurtă vreme de la reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO de la București, unde Moldova a avut un reprezentant, ca țară parteneră.

Maria Zaharova susține că Rusia a ajutat Republica Moldova deși realitatea arată altceva. Problemele provocate de reducerea furnizării de energie, de către Rusia, riscă să lase țara vecină în frig și în întuneric în această perioadă de iarnă. Chiar fostul președinte pro-rus, Igor Dodon, a recunoscut acest lucru.

Maria Zaharova spune că autoritățile de la Chișinău propagă rusofobia la comanda occidentului.

„Cine a lăsat cetăţenii Republica Moldova în întuneric şi frig, Rusia? Atâţia ani i-am ajutat, livrându-le şi asigurându-i cu tot ce este posibil, primind cetăţeni moldoveni, oferindu-le de lucru. Aceasta a fost o investiţie în economia Moldovei în toţi aceşti 30 de ani. Ce, cetăţeanca României Maia Sandu nu ştie asta? Ce-a făcut ea pentru poporul ei? Şi ce face actuala conducere, care deţine cetăţenia unui alt stat, nimeni nu înţelege”, a afirmat Maria Zaharova de la tribuna Ministerului de Externe.

Purtătoarea de cuvânt le bate obrazul moldovenilor

Oficialul de la Moscova insistă că „prietenosul popor moldovenesc” știe că Rusia l-a ajutat și nu va uita acest lucru. Maria Zaharova acuză o tentativă de a introduce în conștiința populară faptul că Rusia este un agresor. Lucru pe care moldovenii îl cunosc destul de bine, din istorie.

„Această stare a lucrurilor provoacă regrete. La fel, noi vedem că tentativele de a băga în conştiinţa prietenosului popor moldovenesc imaginea de agresor a Rusiei nu funcţionează. Oamenii au văzut cum Rusia a rezistat de una singură, formând un stat nou. Şi, în ciuda tuturor acestor greutăţi, am ajutat R. Moldova şi cetăţenii săi. Poporul R. Moldova ştie şi ţine minte acest lucru şi sunt sigură că nimeni nu va uita”, a declarat Zaharova.

Credit line: – / Sputnik

Moscova acuză Moldova că răspândește rusofobia

Mai mult, ea a acuzat Chișinăul că răspândește rusofobia și că posturile de televiziune prietenoase cu Moscova nu pot răspândi propaganda Kremlinului. Zaharova amenință voalat cu represalii, comparând Moldova cu Ucraina în condițiile în care ambele țări au ales să se apropie de Occident.

„Urmărim cu atenţie situaţia din Moldova. Cu regret observăm că Vestul continuă cu ajutorul autorităţilor de la Chişinău să bage ţara într-o campanie antirusească. Scenariu este asemănător cu cel care a fost în Ucraina, curăţarea spaţiului informaţional de părerile incomode, represiunea politică, rusofobie arzătoare, statutul de neutralitate, legături cu NATO. Toate acestea le fac politicienii care s-au alimentat din hrănitoarea vestică.

Sursa foto: Administraţia Prezidenţială

Noi am atras atenţia şi anterior la încălcarea drepturilor mass-mediei din Moldova, unde până în prezent este interzisă transmiterea buletinelor de ştiri ruseşti. Vă explic de ce este important acest lucru. Sunt lăsate doar posturile TV care propagandă activ rusofobia, iar cele care echivalau acest fenomen anormal sunt distruse”, a mai declarat purtătoare de cuvânt.