Neutralitatea Moldovei, reinterpretată în contextul NATO. Mircea Geoană vorbește despre o nouă arhitectură de securitate

Neutralitatea Moldovei, reinterpretată în contextul NATO. Mircea Geoană vorbește despre o nouă arhitectură de securitate Sursa foto: Arhiva EVZ

Relațiile dintre Republica Moldova și NATO vor deveni mai strânse, iar Chișinăul se va putea baza pe sprijinul alianței în fața amenințărilor rusești. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a comentat despre situația actuală a Republicii Moldova. El a pus accent pe sprijinul pe care România și, în general NATO, îl oferă statului vecin.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că urmează o nouă etapă în relațiile dintre Republica Moldova și NATO. El a explicat că prezența ministrului de externe de la Chișinău la ministeriala NATO de la Bucureşti poate reprezenta „începutul unei reinterpretări a ceea ce înseamnă neutralitate pentru Republica Moldova”.

„Războiul pe care Rusia l-a început acum 9 luni împotriva Ucrainei provoacă efecte în Ucraina, dar și la nivelul țărilor europene. Inclusiv în Republica Moldova care este o țară neutră prin Constituție, iar acest lucru este respectat de către NATO. Este decizia fiecărei țări să își aleagă alianțele și direcția pe care o doresc”, a declarat Mircea Geoană.

Sursa foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Potrivit spuselor oficialului NATO, Rusia a devenit un stat agresiv și imprevizibil, iar acțiunile sale au consecințe în toate zonele lumii. Drept urmare, Alianța este pregătită să acorde asistență oricărui stat pentru că neutralitatea nu implică o slăbiciune a sistemului de apărare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Realitatea este că Rusia este un jucător agresiv și imprevizibil și acest lucru produce consecințe de analiză strategică și la Chișinău, și la Helsinki, Stockholm, Tbilisi și la București, Washington, Beijing... și peste tot. De aceea, ceea ce am vorbit cu partenerii noștri moldoveni, cu care avem o relație foarte strânsă și la NATO, este că a fi neutru nu înseamnă a fi slab din punctul de vedere al apărării”, a declarat Mircea Geoană.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu /EEC

Republica Moldova are nevoie de susținere suplimentară

În acest context, Mircea Geoană a subliniat că Republica Moldova trebuie susținută, în această perioadă, pentru a face față problemelor energetice, dar și amenințărilor de securitate.

„În clipa de față, Republica Moldova încearcă să obțină susținere din partea aliaților și din partea Uniunii Europene pentru a putea să își rezolve problemele imediate care sunt legate de securitate și de energie și reziliență economică. Şi o luptă agresivă pe care Rusia o duce aproape pe față de a provoca instabilitate și de a folosi nemulțumirea socială care există pentru a răsturna un guvern pro european de la Chișinău. Aceasta este realitatea”, a mai spus secretarul general al NATO.

Drept urmare, prezența ministrului Apărării din Republica Moldova la reuniunea miniștrilor NATO de la București reprezintă un nou început în relațiile acestei țări cu alianța. Mircea Geaonă vorbește despre o nouă arhitectură de securitate care va cuprinde și Moldova.

„Ministrul moldovean al Apărării a fost de două ori la NATO într-o lună de zile. Nu s-a întâmplat asta foarte des. Ceea ce eu cred că reprezintă prezența ministrului moldovean, Nicu Popescu, aici la București, este începutul unei reinterpretări a ceea ce înseamnă neutralitate pentru Republica Moldova. Un început de adaptare la o nouă realitate strategică, la o nouă arhitectură de securitate”, a explicat oficialul NATO.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

Sursa: Facebook/ Maia Sandu

Noile perspective pentru puterea de la Chișinău

Mircea Geoană a mai spus că perspectivele aderării la Uniunea Europeană deschide noi oportunități pentru Moldova. El a făcut referire la noi acțiuni de susținere a puterii de la Chișinău, financiar sau cu energia de care are nevoie. Geoană a vorbit despre exportul de energie pe care România îl face în Moldova, în scopul susținerii sistemului de peste Prut.

„Perspectiva europeană pentru Moldova este un lucru foarte important și acest lucru cred că ministrul Popescu îl va spune aici, la noi, și cred că vor fi și decizii cu privire la un sprijin suplimentar pentru Republica Moldova. Vreau să salut faptul că Germania, Franța și România au luat conducerea pentru a mobiliza resurse financiare suplimentare pentru Chișinău.

România face un lucru admirabil în condiții nu chiar ușoare pentru noi. Nu e ușor pentru România să exporte energie și să îi ajutăm pe frații noștri dincolo de Prut. Dar cred că în momente grele se cerne prietenul adevărat și cred că în Europa, în NATO și în România, Rep. Moldova are prieteni adevărați”, a declarat Mircea Geoană, conform DC News.