Rusia se pregătește să se retragă din proiectul Stației Spațiale Internaționale

Rusia se pregătește să se retragă din proiectul Stației Spațiale Internaționale Sursa: Arhiva EVZ

Directorul programului spațial al Rusiei a avertizat că haosul în cosmos va apărea atunci când Rusia va părăsi Stația Spațială Internațională, după 2024.

Rusia se retrage

Directorul Roscosmos, Iuri Borisov, se așteaptă la o „avalanșă” de defecțiuni tehnice la bordul ISS din cauza hardware-ului îmbătrânit, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul agenției spațiale ruse, Roscosmos.

„Dacă vorbim despre momentul încetării participării Rusiei la proiectul ISS, am anunțat că intenționăm să facem acest lucru nu din 2024, ci după 2024”, a spus Borisov. „Pe baza opiniei inginerilor noștri de forță, specialiști în fiabilitate, care prevăd că după 2024, procesele asemănătoare avalanșelor sunt posibile din cauza defecțiunii diferitelor echipamente din modulele ISS”.

Borisov a adăugat că Rusia ar putea părăsi ISS la jumătatea anului 2024, când expiră angajamentul națiunii privind stația. NASA se așteaptă să continue operarea ISS până în 2030, în ciuda problemelor tehnice care au apărut în ultimii ani. Au apărut fisuri pe segmentul stației din Rusia. În 2020, o toaletă de pe segment s-a stricat, temperaturile au crescut în mod misterios și un sistem de alimentare cu oxigen s-a defectat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Repararea ISS

Odată cu apariția acestor probleme, Borisov a spus că ar fi mai economic pentru Rusia să investească în construirea unei noi stații. „Astăzi, timpul pe care cosmonauții noștri, inclusiv astronauții americani, îl petrec pentru a căuta posibile defecțiuni și pentru a le elimina, începe să depășească limitele rezonabile”, a adăugat Borisov. "Acest lucru se face în detrimentul cercetării științifice. Când petreceți timp pentru recuperare, nu mai rămâne timp pentru programe științifice", a spus el.

După ce s-a confruntat cu sancțiuni globale pentru invadarea Ucrainei, la începutul anului 2022, Rusia a anunțat că va înceta să mai vândă motoare rachetelor din SUA. De asemenea, a oprit colaborarea științifică cu Germania la bordul ISS, potrivit Business Insider.