Rusia se pregăteşte de retragerea din FMI. Proiect al Dumei de Stat
- Julieta Savitchi
- 26 iulie 2023, 13:07
Federaţia Rusă se pregăteşte să părăsească Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD). Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Duma de Stat.
Autorii iniţiativei, un grup de deputaţi ai Partidului Comunist din Federaţia Rusă, au propus anularea deciziei privind calitatea de membru a FMI. Proiectul de decizie corespunzător este publicat pe site-ul Dumei de Stat.
Argumentele autorilor iniţiativei
Autorii propun denunțarea protocolului privind aderarea Rusiei la Fondul Monetar Internațional și la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și la Asociația Internațională de Dezvoltare. După cum se menționează în document, această decizie se datorează politicii de sancțiuni a FMI și a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), care este realizată „la cererea conducerii SUA și a sateliților acestora”.
Autorii documentului notează că apartenența la FMI ,,privează Rusia de independența monetară”. Un alt motiv invocat de deputaţii ruşi este că Banca Centrală a Rusiei nu poate schimba după bunul plac cursul valutar al rublei.
S-au răzgândit după câteva luni?
În februarie 2023, adjunctul ministrului rus de Externe, Alexandr Pankin, a anunțat că Rusia nu va părăsi FMI. „Rusia va continua să participe la activitățile Fondului Monetar Internațional (FMI) în calitate de membru al organizației. Din punct de vedere al politicii externe, pornim de la oportunitatea de a continua participarea deplină la activitățile unei organizații financiare internaționale atât de mari și influente precum FMI, care este un element semnificativ al ordinii economice mondiale postbelice, precum și ca agenție specializată a ONU”, a spus atunci diplomatul într-un interviu pentru TASS.
În martie 2022, prim-ministrul Ucrainei Denis Şmîgal a semnat un apel către țările G7 pentru a rezilia calitatea de membru al Rusiei și Belarusului la Fondul Monetar Internațional și la toate organizațiile Băncii Mondiale.
Rubla rusească se află în cădere liberă de două luni, iar autorităţile de la Moscova fac eforturi pentru a menţine artificial cursul monedei ruseşti. Experții spun că principala cauză care duce la prăbuşirea monedei ruseşti o reprezintă problemele comerţului extern cu care se confruntă Federaţia Rusă, în special scăderea dramatică a volumului exporturilor în urma sancţiunilor impuse de Occident din cauza războiului din Ucraina.