Rusia, scrisori către Statele Unite. Nimeni nu vrea să negocieze public

Rusia, scrisori către Statele Unite. Nimeni nu vrea să negocieze public Turcia este un mediator important între Ucraina și Rusia Sursa: Sjankauskas | Dreamstime.com

Negocierile dintre Statele Unite și Rusia, privind criza din Ucraina, sunt în stadiul de tatonare. Cele două state au făcut un schimb de scrisori în care fiecare parte și-a exprimat punctul de vedere și cerințele. Între timp, un atac al Rusiei asupra Ucrainei pare tot mai aproape

SUA a primit o nouă scrisoare din partea Rusiei cu privire la criza din Ucraina. Schimbul de corespondență nu a dus însă la niciun rezultat, iar conținutul scrisorilor nu a fost făcut public.

„Putem confirma că am primit un răspuns scris din partea Rusiei. Credem că nu ar fi productiv să negociem în public, aşa că vom lăsa Rusiei posibilitateasă discute despre răspunsul lor, dacă doreşte. Rămânem pe deplin angajaţi dialogului pentru a rezolva aceste probleme şi vom continua să ne consultăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri, inclusiv cu Ucraina”, a declarat un oficial american citat de AFP, potivit News.ro.

Achimbul de corepondență vine în contextul în care, astăzi, 1 februarie, urmează să aibă lor un apel telefonic între secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi omologul său rus Serghei Lavrov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lung șir de corespondență

Scrisoarea este doar ultima dintr-un șir de corespondențe între Washington și Moscova. Săptămâna trecută SUA a trimis o scrisoareRusiei ca răspuns la propunerile de tratat făcute la mijlocul lunii decembrie de Moscova pentru a-şi prezenta cererile în materie de securitate. Chiar dacă cererile din scrisorile Moscovei au fost repinse, Washingtonul a lăsat deschise negocierile cu privire la limitarea exercițiilor militare și desfășurarea de rachete.

Rusia este acuzată că a cantonat la granița cu Ucraina peste 100.000 de soldaţi fapt care ar fi semnal că Moscova se pregătește de un atac. Rusia a negat în permanență că va ataca Ucraina.

O nouă amenințare

Ucraina ar putea primi o lovitură extrem de dură în Parlamentul de la Moscova, Duma de Stat, pe 14 februarie. Conducerea Dumei de Stat i-ar putea cere președintelui Vladimir Putin să recunoască independența regiunilor separatiste Lugansk și Donețk din estul Ucrainei. Camera Inferioară a Parlamentului rus a fost convocată pe 14 februarie. O astfel de decizie ar echivala cu un acord, dat șefului de la Kremlin, de a invada țara vecină. Într-o primă fază, Consiliul Dumei de Stat a decis să examineze acest apel în luna februarie, iar acum a fost stabilită și data.

De altfel, mai mulți deputați comuniști din Dumă au adresat un apel către şeful statului rus pentru a lua în considerare recunoaşterea indepenenței „republicilor populare” Lugansk şi Doneţk. Mai mult, comuniștii ruși au cerut inițierea de negocieri rapide cu separatiștii în vederea stabilirii unor relații interstatale de cooperare şi asistenţă reciprocă, reamintește RIA Novosti.