Rusia recunoaște. Reactoarele nucleare ale Israelului au fost spionate
- Mihaela Dan
- 27 noiembrie 2021, 13:45
La sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970, cele mai sofisticate avioane de spionaj din serviciul american și sovietic — Mach-three SR-71 Blackbird și, respectiv MiG-25 Foxbat — au zburat în misiuni de recunoaștere peste Orientul Mijlociu, sprijinind opoziția americană și politicile rusești.
Spusele istoricilor au fost confirmate
În iunie 1967, Israelul a intrat în război cu Siria, Iordania, Irakul și Egiptul, pe fondul tensiunilor politice crescute. Potrivit istoricilor Isabella Ginor și Gideon Remez, cu puțin timp înainte de izbucnirea luptei, Uniunea Sovietică a desfășurat versiuni prototip ale noului MiG-25 în Yemen, trecându-le prin Egipt pentru zboruri secrete de spionaj deasupra Israelului, aparent concentrându-se asupra reactorului nuclear al statului de la Dimona, despre care se presupune că ar ajuta la producerea armelor atomice ale țării.
Mai mult rachetă decât avion, versiunea de recunoaștere a MiG-25 purta camere și putea zbura cu de trei ori viteza sunetului. În momentul debutului său, MiG era „de neegalat cu orice ar putea Occidentul să se opună”, au scris Ginor și Remez. Ei susțin că Israelul a încercat și nu a reușit să-i doboare pe intrușii rapizi, neidentificați la acea vreme.
Afirmația lui Ginor și Remez nu este lipsită de controverse. Unii sceptici se îndoiau că sovieticii ar risca să desfășoare ceea ce era atunci un prototip de avion de recunoaștere într-un conflict care nu a implicat direct Uniunea Sovietică. Dar în 2007, Kremlinul a confirmat afirmația istoricilor. Aleksandr Drobyshevsky, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ruse, a confirmat, în scris, pentru prima dată că piloții sovietici de prototipuri MiG-25 au fost cei care au zburat incursiunile extrem de provocatoare peste baza nucleară a Israelului de la Dimona, în mai 1967.
Șapte ani mai târziu, în octombrie 1973, armatele arabe, învinse în primul război, au atacat Israelul. Racheta israeliană cu vârf nuclear Jericho „a avut o mulțime de probleme cu sistemul său de ghidare”, a spus un fost oficial CIA corespondentului UPI, Richard Sale, „și nu eram siguri dacă desfășurarea a fost reală sau a fost doar un exercițiu”.
Israelul nu riscă
Așa că Statele Unite au lansat unul dintre legendarul lor Lockheed SR-71 într-o misiune dus-întors de 10 ore pentru a verifica activarea nucleară a Israelului. Blackbird a decolat de la baza forțelor aeriene Beale din California, s-a alimentat din Rota, Spania și apoi a zburat peste Siria, Iordania și Israel.
Sale a susținut în articolul său din 2002 că avioanele de luptă israeliene F-4 au încercat să doboare avionul american care zboară rapid, dar nu au reușit să-i egaleze altitudinea. Zborurile ulterioare SR-71 peste Siria, Liban, Egipt și Israel au adunat informații despre lupte, în timp ce forțele evreiești au contraatacat cu sprijinul logistic al SUA.
Jim Wilson a fost pilotul uneia dintre aceste misiuni. După cum este descris în cartea sa autobiografică, avionul lui Wilson a suferit o aparentă defecțiune. Pilotul nu a vrut să aterizeze la Tel Aviv. „Mai ales că un guvern israelian aflat în conflict nu era conștient de misiunea noastră super-secretă”, a scris el.
Din fericire, defecțiunea a fost, de fapt, o alarmă falsă. Războiul în sine, ca și recunoașterea americană, a continuat. Uniunea Sovietică a amenințat că va desfășura trupe pentru a întări securitatea Egiptului. Statele Unite și-au intensificat postura nucleară. În loc să riște războiul atomic, Israelul și-a retras forțele.