Evenimentul ZileiInternationalRusia pregătește suprimarea opoziției. Alexei Navalnîi, instigator de nivelul Al-Qaida

Rusia pregătește suprimarea opoziției. Alexei Navalnîi, instigator de nivelul Al-Qaida

Rusia pregătește suprimarea opoziției. Alexei Navalnîi, instigator de nivelul Al-Qaida
Rusia va bloca activitatea organizației lui Navalnîi, pregătind încadrarea ei drept „extremistă”, în aceeași categorie cu Al-Qaida

Autoritățile ruse au suspendat activitatea organizației militante anti-corupție a lui Alexei Navalnîi. Mai mult, plănuiesc să o desemneze drept „organizație extremistă” pentru a o putea interzice complet. Membrii ei sunt amenințați cu lungi pedepse cu închisoarea, relatează The Guardian.

Susținătorii opozantului nu mai au voie să organizeze proteste

În decizia publicată luni, procurorul general al Rusiei a blocat dreptul organizației lui Navalnîi de a organiza proteste și evenimente sau de a participa la activități electorale. Decizia vine ca parte a unui efort mai amplu al regimului Putin de a destructura progresiv opoziția pro-democratică.

Pe lângă blocarea activității organizației principalului opozant al președintelui, autoritățile ruse vizează desemnarea acesteia drept organizație „extremistă”, o încadrare rezervată în general organizațiilor teroriste, precum Al-Qaida sau celor pe care regimul Putin nu le tolerează, precum „Martorii lui Iehova”. Membrii organizației aflați deja în arrest riscă închisoarea timp de doi ani și jumătate, potrivit noii decizii.

„Ne transmit că le e frică de proteste, le e teamă de votul inteligent”

„Ce ne transmit (n. r. – prin această decizie) este: «ne e frică de activitatea voastră, ne e frică de proteste, ne e teamă de votul inteligent»”, a scris Ivan Zhdanov, șeful Fundației Anti-Corupție a lui Navalnîi, comentând o copie a deciziei.

Într-un comunicat dat publicității în aprilie, procurorul-general al Rusiei a acuzat organizația lui Navalnîi că „se ocupă de fabricarea condițiilor pentru schimbarea fundamentelor ordinii constituționale, inclusiv prin scenariul unei revoluții colorate”. Dovezile și alte detalii ale cazului nu au fost dezvăluite de autoritățile ruse. Motivația a fost că acestea „conțin secrete de stat”. Recenta decizie politică pune în pericol mii de membri ai echipei opozantului, de suporteri și de donatori pentru cauza sa.

Poliția a început deja destructurarea organizației lui Navalnîi în toată țara. Ca prim pas a arestat peste 70 de susținători și angajați după protestul masiv organizat pentru a cere eliberarea disidentului rus.

Alexei Navalnîi a fost arestat în ianuarie, imediat după ce a revenit în țară după tratamentul din Germania. În prezent este încarcerat într-o colonie penitenciară. Dizidentul a renunțat la greva foamei, după o perioadă de peste 3 săptămâni. „Încep procedura de ieșire din greva foamei”, a anunțat el într-un mesaj pe care l-a postat vineri pe contul său de Instagram. Navalnîi a precizat că medicii săi i-au spus că a mers prea departe cu protestul său și că în curând ei nu ar mai putea să-l salveze.

Sursa: The Guardian

Citește și Răzbunarea lui Putin. Navalnîi, trimis într-o colonie penitenciară


Accesează: