Instruirea personalului și construirea infrastructurii pentru noua rachetă Kinjal încep în 2021, potrivit oficialilor militari ruși.
O decizie de principiu privind dislocarea rachetelor hipersonice Kinjal („Pumnal”) în cadrul aviației navale a Flotei Nordului a fost luată și pregătiri în acest sens se află în curs, au declarat oficiali ai Ministerului rus al Apărării pentru ziarul Izvestia.
Experții apreciază că aceasta va deveni un factor de descurajare strategică și un instrument pentru a demonstra puterea Rusiei în regiunea arctică.
„Flota Nordului a fost întotdeauna o formațiune strategică operațională care asigură securitatea Rusiei, nu numai în Oceanul Arctic, ci și în teatrul de operațiuni din Atlantic”, a declarat contraamiralul Vsevolod Hmyrov.
Desfășurarea acestei arme în nord a fost cunoscută de când șeful Statului Major General al Forțelor Armate, generalul Valeri Gerasimov, s-a întâlnit cu 150 de atașați militari din misiunile diplomatice străine, în decembrie 2019, scrie The Barents Observer.
Gerasimov le-a spus oaspeților săi străini că „se dezvoltă o rețea de aeroporturi, care va oferi o geografie extinsă pentru utilizarea acestui complex de rachete”, sugerând că ar putea fi utilizată în noile aerodromuri care se construiesc în prezent în Arctica.
Rusia extinde pistele existente și construiește altele noi în cel puțin cinci locații din nordul său îndepărtat, inclusiv Rogachevo în Novaia Zemlia, Nagurskoye în Franz Josef Land, Sredni în Severnaia Zemlia, Kotelni în insulele Noua-Siberie și Insula Wrangel.
Avioanele de luptă MiG-31 sunt folosite ca purtători ai rachetei Kinjal, iar avioanele aflate în prezent în apropiere de Monchegorsk în Peninsula Kola ar putea fi de asemenea utilizate, relatează Izvestia.
Există, de asemenea, planuri pentru înființarea unei noi baze aeriene în regiune.
Putin: „Acum ne veți asculta”
Rachetele hipersonice Kinjal reprezintă unul din cele mai noi tipuri de arme strategice rusești. Ele au fost prezentate pentru prima dată de președintele Vladimir Putin în mesajul său adresat Adunării Federale din 2018.
În discursul său, Putin a prezentat noi arme strategice, printre care și racheta Kinjal, ca răspuns la retragerea unilaterală a Statelor Unite din Tratatul rachetelor antibalistice (ABM).
„Am încercat mult timp să-i convingem pe americani să nu pună capăt Tratatului, să nu distrugă echilibrul strategic dar nimeni nu a vrut să discute cu noi, nimeni nu ne-a ascultat. Ne veți asculta acum”, a lansat liderul de la Kremlin, prezentând cinci noi sisteme de arme.
Noul sistem de rachete este similar cu o versiune aeriană a rachetei balistice terestre Iskander cu rază scurtă de acțiune. Cu toate acestea, desfășurarea unei astfel de rachete de pe o aeronavă îi conferă o poziție strategică mai periculoasă.
Testarea rachetei Kinjal a avut loc deasupra Mării Barents, în noiembrie 2019. Potrivit specialiștilor ruși, în timpul testării racheta a atins uluitoarea viteză Mach 10, adică de zece ori viteza sunetului.
Racheta poate transporta atât ogive convenționale, cât și nucleare. Se crede că are o rază de acțiune de până la 2.000 km și va reprezenta o cu totul nouă provocare militară pentru țările vecine Arcticii.
Kinjal nu are numai viteză hipersonică dar poate face și manevre în zbor, ceea ce, susțin militarii ruși, o face invulnerabilă la sistemele de apărare aeriană și antirachetă, „ existente și viitoare”.