Editura Evenimentul si Capital

Încleștare dură în Consiliul de Securitate al ONU: Rusia, responsabilă de atacul cu substanță neurotoxică de luptă la Salisbury. Pulsul Planetei

Autor: | | 0 Comentarii | 2236 Vizualizari

Rusia luptă din răsputeri, pe toate fronturile, pentru a menține negarea credibilă a participării sale la atacul cu substanță neuro-toxică de luptă de la Salisbury a cărei ținte au fost fostul ofițer de informații militare, Serghey Skripal și fiica sa.

Astfel, Rusia a fost condamnată de către cele patru mari puteri la nivelul șefilor de state și guverne – SUA, Marea Britanie, Franța, Germania – ulterior de către Consiliul European, care au reluat formularea premierului Theresa May în fața Parlamentului a reținut responsabilitatea Rusiei care probabil a fost autoarea atacului și faptul că atacul a fost cel mai probabil ordonat de către Președintele Vladimir Putin.

Formulările sunt rezultatul consilierii juridice care, neavând pe deplin toate probele ci doar capete de probă și elemente de conjunctură, nu au putut pronunța explicit și dincolo de orice dubiu verdictul, la acea oră, dar au totuși baza de materiale și probe care fac responsabilă Rusia fie pentru executarea acțiunii, fie pentru producerea substanței și eșecul în a controla stocul pe care-l deține (altfel ilegal, după angajamentele luate în cadrul Convenției pentru distrugerea armelor chimice).

Ultima abordare a presupus o presiune în cadrul ONU, în primul rând în cadrul OPCW – Organizației pentru interzicerea Armelor Chimice – acolo unde a fost respinsă moțiunea sa, care nu a întrunit suficiente voturi pentru a impune Rusia ca participantă în ancheta legată de cazul Skripal – apoi în Consiliul de Securitate, acolo unde, la cererea Rusiei, aceasta a încercat fără succes să obțină o preluare de către Consiliu a subiectului, pentru a avea posibilitatea de veto asupra rezultatului investigației britanice, acolo unde participă OPCW.

În disperare de cauză, reprezentantul Rusiei în Consiliul de Securitate, Ambasadorul Vasily Nebenzya, a acuzat Marea Britanie și SUA de metode de propaganda nazistă și a adus o listă de întrebări adresate Londrei legate de caz, plângându-se că Rusia nu are acces consular la cei doi Skripal, cetățeni ai Federației Ruse. Răspunsurile britanico-americane au fost extrem de dure. Karen Pierce, reprezentantul permanent al Marii Britanii la ONU, a acuzat utilizarea unei arme de distrugere în masă pe pământ britanic și că, din 12 martie, a pus o întrebare clară Rusiei, la care aștepta un răspuns în 24 ore, timp suficient având în vedere gravitatea cazului, la care nu a primit nici un răspuns. Ea a atacat numeroasele teorii ale conspirației puse în circulație de Moscova pentru a deturna faptele sau a se deroba de responsabilitate.

În plus Rusia e cunoscută pentru blocarea investigațiilor anterioare cu armă chimică din Siria și nu poate fi acceptat criminalul în subminarea investigației pripriei crime. Partea britanică a transmis familiei Skripal solicitarea consulatului rus de a-i întâlni și oferi sprijin consular.

Și reprezentanta americană, Kelley Currie, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, a afirmat că are ferma convingere că Rusia e responsabilă de atacul cu armă chimică de luptă pe pământ britanic. Fie Rusia a utilizat deliberat arma militară, fie a omis să declare și să securizeze stocurile de agent neuro-toxic, o obligație care îi revenea potrivit Convenției, oricum. „Rusia e cunoscută ca dezvoltator al acestui tip de armă militară neurotoxică utilizată în atacul din Salisbury. Rusia a fost documentată în repetate rânduri și are un dosar al asasinatelor susținute de către stat inclusiv anterior, în Marea Britanie. Chiar și oficialii ruși de prim rang au spus clar, în declarații publice, că defectorii și așanumiții trădători sunt ținte legitime pentru asasinare”, a mai declarat Currie. Tot ea a adăugat că Rusia a încercat să obțină o hotărâre a OPCW care ar fi subminat investigația independentă în curs legată de atacul din Salisbury pentru a masca culpabilitatea sa.

ADEVARUL despre ALOCATIILE marite! Cand se vor incasa, de fapt, BANII? Ministrul Muncii a recunoscut

Pagina 1 din 2


Tag-uri: rusia, skripal, salisbury, onuStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI