Rusia, un nou atac la Republica Moldova

Rusia, un nou atac la Republica Moldova

Rusia a lansat un nou atac la adresa Republicii Moldova, după ce Chișinăul a sărbătorit deschiderea negocierilor de aderare la UE.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova, a îmncercat să batjocorească dorința Republicii Moldova de a intra în Uniunea Europeană.

Rusia, enervată de drumul european al Republicii Moldova

Cunoscută pentru derapajele și amenințările sale penibile, reprezentanta oficială a Ministerului de Externe din Rusia a declarat că sărbătorirea aderării Republicii Moldova la UE „este un absurd total” și „o sărbătoare pe timp de ciumă”.

„Urmărim în continuare situația din Republica Moldova și vedem că decizia Consiliului European din 14 decembrie, care presupune deschiderea negocierilor de aderare a Moldovei, a devenit un motiv de sărbătoare ceea ce se aseamănă, de fapt, cu o sărbătoare pe timpul ciumei”.

„Cel mai mult mi-a plăcut, citez: «Reîntoarcerea Moldovei pe teritoriul Europei, de unde ea a fost luată abuziv de imperiu». Am așa o întrebare, dar până acum Moldova nu era în Europa, da? Dar unde era Moldova, parte a cărui continent a fost? Este un absurd total”, a declarat Zaharova.

Ce mesaj a transmis Maia Sandu

Șefa statului, Maia Sandu, a transmis, după decizia Consiliului European de a începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE, un mesaj de mulțumire.

„27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene au zis „da” pentru țara noastră, au zis „da” pentru viitorul nostru european”, a scris președinta.

Consiliul European a votat. Republica Moldova începe negocierile de aderare la UE.

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE pe 3 martie 2022.

Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

Pe 5 octombrie 2023, Parlamentul European (PE) a votat rezoluția prin care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului.

Ce a enervat atât de tare Rusia

Republica Moldova și-a declarat independența după prăbușirea comunismului, pe 27 august 1991, în cursul procesului de destrămare a Uniunii Sovietice. Dar și înainte de a fi parte din imperiul comunist, zona a fost sub ocupația Imperiului Rus.

Moscova a încercat, în toate modurile posibile, militar, politic și economic, să mențină Republica Moldova în sfera sa de influență. Însă decizia Chișinăului de a candida la statutul de membră UE, precum și ieșirea din Comunitatea Statelor Independente, au reprezentat lovituri grave pentru ambițiile imperialiste ale Rusiei, indiferent de culoarea regimului totalitar de la Moscova, țarist sau bolșevic.