Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat, miercuri, 27 iulie, că Rusia este vinovată de creșterea la nivel mondial a prețurilor la alimente ca urmare a invaziei în Ucraina. El a negat ”așa-numita criză alimentară”, la finalul vizitei sale în Africa.
Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite și țările europene că au crescut prețurile prin aplicarea unor politici ecologice ”nechibzuite” și chiar prin stocarea alimentelor în timpul pandemiei de Covid-19. ”Situația din Ucraina a afectat în plus negativ piețele alimentare, dar nu din cauza operațiunii speciale ruse, ci mai degrabă din cauza reacției absolut inadecvate a Occidentului, care a anunțat sancțiuni”, a precizat Lavrov. În același timp, țările occidentale au subliniat de repetate ori că alimentele sunt scutite de sancțiunile impuse Moscovei. De asemenea, au învinovățit Rusia pentru criza globală.
Ministrul rus a vorbit și despre acordul inovator de săptămâna trecută care se referă la aranjarea de coridoare sigure prin Marea Neagră pentru tonele de cereale blocate în Ucraina. El a spus că putea fi anunțat cu foarte mult timp dacă nu ar fi fost intervenit încăpățânarea Occidentului care a insistat că are mereu dreptate. El a precizat că navele rusești și turcești vor escorta navele care au fost blocate în porturile ucrainene prin Marea Neagră odată ce Ucraina își va demina coasta.
Situația țărilor din Africa lipsite de cereale
Multe țări africane se bazează pe importurile de grâu din Rusia și Ucraina. Liderii africani au vizitat în urmă cu săptămâni Moscova pentru a-și arăta îngrijorările legate de alimente, în timp ce o foamete urmează să ia cu asalt Cornul Africii, inclusiv Etiopia. Acest lucru este cauzat de cea mai grava secetă din ultimele decenii.
Cu toate acestea, majoritatea națiunilor africane nu au criticat deschis Rusia pentru invazia sa în Ucraina. Experții au citat sprijinul Moscovei pentru unele națiuni africane care datează din timpul Uniunii Sovietice sau rolul pe care îl are Rusia ca furnizor de arme. Totuși, țara trimite puțin ajutor umanitar.
Relațiile dintre Rusia și Africa
Etiopia este centrul diplomatic al Africii și a doua țară ca populație În cursul acestui an, statul urmează să găzduiască cel de-al doilea summit Rusia-Africa. Președintele Ucrainei s-a adresat organismului continental al Uniunii Africane cu sediul în Addis Abeba cu privire la invazia rusă de la începutul acestui an. Totuși, puțini șefi de stat au răspuns.
Lavrov a încercat în timpul turneului din Africa să îi liniștească pe liderii îngrijorați de creșterea prețurilor cerealelor. El a justificat invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care a numit-o o ”amenințare” la granița țării sale. De asemenea, șeful diplomației ruse a invocat că majoritatea țărilor nu susțin sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, fapt pe care l-a numit ”practic evident, deoarece, cu excepția a două sau trei țări, nicio țară din Africa, Asia sau America Latină” nu le-au fost alături.
Guvernul Etiopiei nu a făcut nicio declarație publică despre războiul din Ucraina sau criza alimentară în timpul vizitei lui Lavrov. Presa de stat a precizat doar că Rusia și Etiopia au convenit să consolideze relațiile economice, potrivit Associated Press.