Reprezentanții Ambadei Rusiei din Marea Britaniei susțin că luptătorii din regimentul Azov merită spânzurați. Luptătorii din regimentul Azov au apărat orașul Mariupol și au pus mari probleme trupelor rusești împiedicând înaintarea acestora pentru multe săptămâni. În cele din urmă, lipsiți de echipamente și resurse au fost obligați să se predea, având garanția Crucii Roșii internaționale că vor fi tratați conform regulilor de război. Mesajul plin de ură postat pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei de la Londra dezvăluie intențiile Kremlinului față de prizonierii ucraineni.
Ambasada Rusiei în Marea Britanie susține, într-un mesaj postat pe contul oficial de Twitter, că membrii batalionului Azov al Ucrainei merită să fie spânzurați. Mesajul a fost postat la scurtă vreme după ce mai mulți prizonieri de război ucraineni au fost uciși într-un atac asupra unui loc de deținere, în Olenivka.
Oficialii ruși au dat vina pe forțele militare ucrainene, acuzând un atac cu rachete HIMARS. Pe de altă parte, mai multe informații date publicității de serviciile de informații din Ucraina, vorbesc despre o acțiune a mercenarilor din Grupul Wagner.
„Militanții de la Azov merită executați, dar nu prin pluton, ci prin spânzurare, pentru că nu sunt soldați adevărați. Ei merită o moarte umilitoare”, este mesajul postat pe Twitter de Ambasada Rusiei în Marea Britanie, după cum relatează The Guardian.
În urma acestei postări, Twitter a transmis un avertisment cu privire la conținut. Deși încalcă regulile cu privire la comportamentul instigator la ură, rețeaua de socializare a decis să nu ia nici o măsură.
„Acest tweet a încălcat Regulile Twitter cu privire la comportamentul instigator la ură. Cu toate acestea, Twitter a stabilit că ar putea fi în interesul publicului ca mesajul să rămână accesibil”, a transmis Twitter.
Replica Kievului la mesajul ambasadei
În replică la acest mesaj, care îndeamnă la violență, împotriva militarilor ucraineni din regimentul Azov, Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev a făcut o postare pe contul său Telegram.
„Rusia este un stat terorist. În secolul 21, doar sălbaticii şi teroriştii pot vorbi la nivel diplomatic despre faptul că oamenii merită să fie executaţi prin spânzurare. Rusia este un stat ce sponsorizează terorismul. De ce alte dovezi mai e nevoie?”, a scris oficialul de la Kiev.
Aproximativ 50 de prizonieri ucraineni au murit într-un atac asupra închisorii Olenivka situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, capitala separatiştilor din regiunea cu acelaşi nume.
Ministerul Apărării rus a susținut, într-un comunicat, că loviturile au fost trase de un sistem de artilerie Himars, furnizat Ucrainei de Statele Unite. Oficialii ruși au acuzat Ucraina că și-a ucis deliberat luptătorii. Agenția de știri RIA Novosti, finanțată de Kremlin, a publicat înregistrări video cu centrul de detenție, devastat. Loviturile nu par a fi provocate, conform specialiștilor, de un sistem de tip HIMARS.
Sponsorul Grupului Wagner acuzat direct
Statul Major General ucrainean a replicat că forțele rusești au efectuat atacul ca o operațiune sub steag fals pentru a acoperi crimele de război rusești. De asemenea, un al doilea scop este discreditarea Ucrainei și oprirea aprovizionării cu arme occidentale.
Statul Major ucrainean a declarat că explozia a avut loc în apropierea coloniei în care forțele ruse au transferat prizonierii de război chiar înainte cu câteva zile. Analiza ucraineană bazată pe pagubele provocate clădirii, conversațiile telefonice interceptate între militarii ruși, lipsa de bombardamente raportate în Olenivka și absența victimelor în rândul personalului rus care lucra în colonia penală, indică un „act terorist” deliberat al Rusiei.
Responsabil ar fi, potrivit forțelor ucrainene, șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care ar fi ordonat „actul terorist” fără a se consulta cu ministerul rus al apărării. Aceasta pentru a ascunde deturnarea fondurilor alocate pentru întreținerea prizonierilor de război ucraineni înainte de o inspecție oficială programată pentru 1 septembrie.